06-10-17

Vrijdag 6 oktober 2017

Real Wild Child (Wild One)

Iggy Pop

 

JukeIggy.jpgEEN SONG, DRIE TITELS

Het is vandaag 39 jaar geleden dat Johnny O’Keefe overleed. Met Wild One was hij in 1958 een pionier van de rock-‘n-roll in Australië, waar hij staat afgebeeld op een postzegel. Hij wordt meestal vermeld als co-auteur van het nummer, dat geïnspireerd werd door een vechtpartij tijdens een concert, maar er bestaat twijfel of hij daadwerkelijk heeft meegeschreven. De namen die tussen haakjes onder de titel op het plaatje stonden, wisselden trouwens naargelang de persing. Soms kreeg ook een dj uit Sydney auteursrechten toegewezen, maar dat was gewoon een manier om hem te belonen voor de airplay. Die werkwijze was geen uitzondering in die dagen.

Nog hetzelfde jaar verscheen er in de Verenigde Staten een versie van ene Ivan, zij het onder de titel Real Wild Child. In werkelijkheid was dat Jerry Allison, de drummer van The Crickets, die zijn tweede voornaam als pseudoniem gebruikte. Opmerkelijk is dat de frontman van zijn groep, Buddy Holly, op die plaat gitaar speelt en backing vocals verzorgt.

Maar dat alles ontdekte ik pas nadat ik de succesversie van Iggy Pop had leren kennen. Hij zette het in 1986 op zijn album Blah Blah Blah. Om de verwarring rond de songtitels nog groter te maken, mengde hij de twee bestaande tot een derde: Real Wild Child (Wild One).

Welkom aan de lezers toe hier terchtkomen via www.internetgazet.be

 

 

De commentaren zijn gesloten.