07-10-17

Zaterdag 7 oktober 2017

Shakin’ All Over

Johnny Kidd and the Pirates

 

DE AANSTEKER EN HET OOGLAPJE

Op deze dag in 1966 overleed Frederick Heath. Wij kennen hem als Johnny Kidd, de frontman van Johnny Kidd & The Pirates. Waarschijnlijk kan niemand een ander nummer van hen noemen dan Shakin’ All Over uit 1960, wat dan ook echt een klassieker is.

De song werd geschreven door Johnny Kidd zelf. ‘Quivers down the membranes’ was in zijn vriendenkring een standaarduitdrukking als er een knappe vrouw voorbijkwam. Maar dat klonk waarschijnlijk te moeilijk, want in de songtekst werd het uiteindelijk 'Quivers down the backbone'.

JukeKidd.jpgEr wordt wel eens beweerd dat Mick Green de gitaarsolo speelde, maar die kwam pas later bij de groep. Het was ook de toenmalige gitarist van de band, Alan Caddy, niet. Die voelde zich onzeker. Joe Moretti werd ingehuurd voor de job en deed op onnavolgbare wijze wat hij moest doen. “Ik heb de intro en de solo uitgedacht”, vertelde hij in een interview. “Om het opmerkelijke, nazinderend geluid te maken, schoof ik met een aansteker over de snaren.”

De vijf jaar geleden overleden Schotse gitarist Joe Moretti was een veelgevraagd sessiemuzikant. Halfweg de jaren 60 speelde hij mee op grote hits als It’s Not Unusual van Tom Jones, Mellow Yellow van Donovan en Out Of Time, de Stones-cover van Chris Farlowe. Maar hij was al actief op het einde van de fifties, onder meer bij Gene Vincent en Vince Taylor and The Playboys, met wie hij het lekkere Brand New Cadillac opnam. Zijn paradepaardje blijft echter het karakteristiek gitaarwerk in Shakin’ All Over.

Vijf jaar na het Europese succes werd Shakin’ All Over een grote hit in Canada en de VS, zij het dan in de versie van The Guess Who. Schier ontelbaar zijn de covers van het nummer. Humble Pie, Suzi Quatro, Chris Spedding, Van Morrison, Iggy Pop, Led Zepellin en Mud, ze hebben het allemaal gespeeld. In 2011 nam Jack White het op met Wanda Jackson.

Ook de drummer op de originele single, Clem Cattini, was een sessiemuzikant. Zowel in studio’s als op podia begeleidde hij The Bee Gees, Dusty Springfield, Roy Orbison, en Marianne Faithfull, om er maar enkelen te noemen. Maar op het moment dat Shakin’ All Over werd ingeblikt, was hij daadwerkelijk lid van Johnny Kidd and The Pirates. Later stichtte hij The Tornados,een groep die alleen instrumentale nummers bracht en een tophit had met Telstar. “Wij kregen nooit het aanzien dat we verdienden”, heeft Cattini eens gezegd. “Er waren zoveel bands die met de eer gingen lopen terwijl wij eigenlijk hun nummers speelden.”

Johnny Kidd droeg een ooglapje. Dat was eigenlijk alleen tijdelijk nodig nadat hij een knappende gitaarsnaar in zijn oog had gekregen. Maar het werd een soort van accessoire, hij bleef ermee optreden omdat een vriendin had opgemerkt dat het zo goed paste bij de bandnaam The Pirates.

 Welkom aan de lezers toe hier terchtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.