09-10-17

Maandag 9 oktober 2017

Hasta Siempre

Nathalie Cardone

 

COMANDANTE JukeChe1.jpg

Het is vandaag vijftig jaar geleden dat Che Guevara werd vermoord. Nog voor de dood van de guerrillastrijder had de Cubaanse zanger en gitarist Carlos Puebla voor hem al Hasta Siempre, Comandante geschreven. Het nummer werd later herhaaldelijk gecoverd en daarbij wijzigde de titel nog al eens, tot het lange Hasta Siempre, Comandante Che Guevara toe. Los Calchakis kozen in 1982 voor de originele titel. Hun versie wordt vaak verkeerdelijk toegeschreven aan Buena Vista Social Club. De Franse actrice en zangeres Nathalie Cardone had met een halve dance-interpretatie in 1997 een grote hit onder de titel Hasta Siempre, al stond er op de hoes ook ‘comandante Che Guevara’ onder. Er hoorde een opgemerkte videoclip bij, waarin authentieke beelden van Che’s lijk werden verwerkt. Meer dan 800.000 exemplaren werden verkocht, in Frankrijk alleen. Bij ons stond de single liefst 27 weken in de hitparade, zelfs een week op nummer 1, een toppositie die ze in haar thuisland niet kon halen.

Er zijn meer dan tweehonderd versies van deze ode aan Guevara. Vooral in Zuid-Amerika natuurlijk, maar ook hier. Daar zijn voornamelijk uitvoerders bij van wie je het kan verwachten, zoals Robert Wyatt en Wolf Biermann. Ik heb het hier op de dubbelelpee Een Gebaar uit 1983 staan. Dat is de live weergave van een ook op de Nederlandse televisie uitgezonden benefiet voor Amnesty International. Onderbroken door sketches van Kees van Kooten en Wim De Bie horen we o.a. Fay Lovsky, Mathilde Santing, Doe Maar, Herman Van Veen en het opmerkelijk The Melvin Blues van André Hazes met Herman Brood and his Wild Romance. Het Kollektief Internationale Nieuwe Scène brengt twee nummers. Eerst Decolores en dan Carlos Puebla’s compositie, zij het onder de tiel Che Guevara en met de verbazende vermelding dat het om een traditional zou gaan.

Het verwondert niet dat de Britse folkzanger Ewan MacColl kort na Guevara’s dood The Compañeros schreef. De vader van Kirsty MacColl had immers uitgesproken communistische sympatieën. Hij trad vaak op met zijn derde vrouw, Peggy Seeger, die de halfzus van Pete Seeger is. Ook zij schreef A Song For Che Guevara.

JukeChe2.jpgHet album True Stories And Other Dreams van Judy Collins uit 1973 wordt afgesloten met de eigen compositie Che, een ballade van bijna acht minuten. Guevara duikt op in het werk van Manu Chao, Levellers, Manic Street Preachers en Rage Against The Machine. Maar vreemd genoeg valt zijn naam ook bij The Rolling Stongs (Indian Girl) en zelfs Pet Shop Boys (Left To My Own Devices). David Bowie vermeldt Che Guevara niet alleen in Panic In Detroit op zijn elpee Alladin Sane uit 1973, hij liet ook een van die fameuze foto’s van Guevara’s lijk afdrukken op de binnenkant van de hoes van Lodger, in 1979 het laatste album van zijn zogenoemde Berlijnse trilogie. Ook Madonna speelt met een iconisch beeld van de guerrillero op de hoes van haar album American Life uit 2003.

Welkom aan de lezers toe hier terchtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

Commentaren

Mijn favoriete versie van het nummer is die van Soledad Bravo, welke ik op een "Cuba" verzamelaar heb staan. Prachtig !

Gepost door: Piet | 09-10-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.