11-10-17

Woensdag 11 oktober 2017

Green River

Creedence Clearwater Revival

 

EEN RIVIER VAN LIMONADE

Op deze dag in 1969 stond de elpee Green River van Creedence Clearwater Revival hoog in de Amerikaanse albumlijsten. De gelijknamige single prijkte toen bovenaan in de Belgische hitparades. Ik heb die ook nog op mijn 45-toeren-schap staan. Het was de gewoonte van John Fogerty om jeugdherinneringen te verwerken in zijn songs. Hij verplaatste de verhalen wel naar de vochtige ‘bayou country’, maar eigenlijk hadden ze zich afgespeeld in het kurkdroge Californië, waar hij in Berkeley opgroeide. Tot zijn tiende ging hij ’s zomers met zijn ouders naar een plek in de buurt van – vreemd genoeg – Winters, ook in Californië. Putah Creek was de naam van het vakanteieoord, waar hij leerde zwemmen, waar hij ‘bullfrogs’ hoorde brullen en ‘dragonflies’ zag fladderen. En hij kon daar zwieren aan ‘a rope hangin’ to the tree’. Met vriendjes trokken ze graag naar een hut die eigendom was van een nazaat van Buffalo Bill Cody. Ook naar hem wordt verwezen: ‘Up at Cody’s camp I spent my days’. Alles in Green River klopt, alleen de naam niet. Die leende Fogerty van een merk van limoensiroop waarmee je limonade kon maken.

jUKERiver.jpgOp het album staat nog een andere song over een Californische plaats, Lodi. Het nummer vertelt het verhaal van een muzikant die in het hol van Pluto een concert moet spelen en niet genoeg geld verdient om de terugreis te betalen. Volgens sommigen was dat het schrikbeeld waarmee Fogerty schermde, volgens anderen een reflectie op de tijd dat CCR nog de weinig succesvolle groep The Golliwogs was. Toen traden ze dikwijls op in ‘nowhere towns’.

Hoewel het boerenbuitenplaatsje slechts honderd kilometer van zijn wieg verwijderd ligt, houdt John Fogerty vol dat hij nooit in Lodi is geweest. CCR-drummer Doug Clifford beweert echter dat de band er gespeeld heeft in de Golliwogs-dagen. “Er stonden negen mensen voor het podium. Wie niet dronken was, riep voortdurend dat we het geluid zachter moesten zetten.”

 Welkom aan de lezers toe hier terchtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.