15-10-17

Zondag 15 oktober 2017

Garden Party

Rick Nelson

 

TRIESTIG TUINFEESTJE

Op deze dag in 1971 werd in Madison Square Garden in New York het concert ‘Rock ’n Roll Revival’ georganiseerd. Op de affiche stond ook Rick Nelson, een kindsterretje uit de jaren ’50 en met meer dan dertig Amerikaanse top-40-noteringen een ware hitmachine in de sixties. Denk maar aan Hello Mary Lou en She Belongs To Me.

JukeRicky.jpgMet die twee nummers begon hij die onzalige dag zijn show, maar toen hij een countryversie van Honky Tonk Women van The Rolling Stones inzette, steeg boegeroep op. Hoewel later werd gezegd dat die commotie het gevolg was van een opstootje achteraan in het publiek, vatte Rick Nelson het zeer persoonlijk op en kwaad verliet hij het podium. Hij ging ervan uit dat hij werd uitgefloten omdat hij er met zijn lang haar en paars hemd uitzag als een hippie. En omdat hij met zijn Stone Canyon Band nieuwe muzikale paden bewandelde. Hij schreef zijn frustraties van zijn schouders in Garden Party, een van de weinige nummers trouwens waarvoor hij zelf de pen nam. Hij vertelt letterlijk wat er gebeurde: ‘I said hello to Mary Lou, she belongs to me. But when I sang a song about a honky-tonk it was time to leave.’ Verder doet hij in de tekst heel schamper over een aantal artiesten die hij die oktoberdag had ontmoet. In ‘Yoko brought her walrus’ is gemakkelijk het echtpaar Lennon te herkennen. Chuck Berry zien we de duck walk doen in ‘Out stepped Johnny B. Good, playing guitar like a-ringing a bell’. En met ‘Mr. Hughes hid in Dylan’s shoes, wearing his disguise’ wordt verwezen naar George Harsison, een buurman en goede vriend van Nelson, die aan een album met Dylan-covers werkte en de naam Hughes gebruikte als hij incognito wou reizen.

Ironisch genoeg bestond de playlist van de concerten van Rick Nelson tien jaar later enkel uit zijn oude hits. En even ironisch is het feit dat Garden Party zijn eerste top-tien sedert 1963 werd. Er bestaan veel persingen, mijn exemplaar zit in de singlehoes die op de foto te zien is. Trouwens, het was ook zijn allerlaatste succes. Samen met zijn toenmalige vriendin, zijn road manager en vier van zijn muzikanten, kwam hij in 1985 om in een vliegtuigongeval. Hij was toen 45 jaar.

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

De commentaren zijn gesloten.