19-10-17

Donderdag 19 oktober 2017

The Windmills Of Your Mind

Noel Harrison

 

IN CIRKELS

Vandaag vier jaar geleden overleed Noel Harrison. Hij was de zoon van de Britse acteur Rex Harrison (‘My Fair Lady’) en heeft zelf ook in enkele films en televisieseries gespeeld. In de eerste helft van de jaren vijftig was hij echter een skikampioen. Hij nam deel aan de reuzeslalom tijdens drie Olympische winterspelen. Hier komt hij natuurlijk alleen maar aan bod omdat hij ook een zanger was.

JukeWindmills.jpgOp zijn titelloze debuutelpee stond zijn eerste hitje: A Young Girl. Dat was zijn popversie van het bombastisch georkestreerde en met veel tempowisselingen opgesmukte Une Enfant van Charles Aznavour. Toen Boudewijn de Groot daar Een Meisje Van 16 van maakte, baseerde hij zijn arrangement met druk drumwerk op de versie Harrison. Ook de tekst van Lennaert Nijgh leunde meer aan tegen de Engelse cover dan het Franse origineel. Het begon nog wel zoals in het Frans. ‘Elle vivait dans un de ces quartiers où tout le monde est riche à crever’ werd ‘Ze woonde in een villawijk, haar ouders waren stinkend rijk’. Maar verdere strofen en zeker het refrein zijn eigenlijk vrij vertaald uit het Engels. ‘Child of springtime, still green’, zong Harrison. Bij De Groot werd dat: ‘Arm kind, zestien lentes zo pril, ach, wat lig je hier stil, langs de kant van de weg’.

De meest bekende song van Noel Harrison is The Windmills Of Your Mind, ook al oorspronkelijk een Franse compositie. Het is een werkstuk Michel Legrand, al leende die wel veel uit de ‘sinfonia concertante’ KV364 voor viool, altviool en orkest van Wolfgang Amadeus Mozart. Harrison zette het in het Engels op plaat voor de film ‘The Thomas Crown Affair met Steve McQueen en Faye Dunaway. Het leverde hem in 1968 de Oscar voor de beste filmsong op. Bij de uitreiking werd het nummer uitgevoerd door José Feliciano. Ook The Windmills Of Your Mind – in het Franse origineel Les Moulins De Mon Coeur – bestaat in het Nederlands. Het is Cirkels van Herman van Veen. Het lijkt wel of die liedjes kringetjes draaien… 

 

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.