20-10-17

Vrijdag 20 oktober 2017

MEDEDELINGOp zaterdag 21 en zondag 22 oktober zullen er geen bijdragen verschijnen op de Jukeboxkalender wegens onderhoudswerken bij de provider. 

 

Funnel Of Love

Wanda Jackson

 

DE VROUWELIJKE ELVIS

Vandaag wordt Wanda Jackson tachtig. Let’s Have A Party, zou ik zeggen. Dat was de titel van haar grote hit uit 1960. Als jonge tiener was ik al wild van dat nummer. Ik had het op Star Parade International staan, een Duitse verzamelplaat uit 1968. Bij toeval is die verloren gewaande elpee vorig week opgedoken op een zolder in de familie. In die tijd kocht ik wel meer compilaties. Dat leverde meer gevarieerd werk op voor minder geld. Excerpt From A Teenage Opera van Keith West staat erop en verder songs van onder meer Louis Armstrong, Lou Rawls, The Dave Clark Five en The Beach Boys. Vince Hill begint in het midden van It’s A Long Way To Georgia plots in het Duits te zingen.

JukeWanda.jpgMaar de B-Seite opent dus met Let’s Have A Party van Wanda Jackson. Het nummer was eerder al opgenomen door Elvis Presley. In de tweede helft van de jaren vijftig trad zij geregeld met hem op. Tijdens een van die tournees heeft ze trouwens een tijdlang een relatie met ‘the pelvis’ gehad. Het was hij die haar aanmoedigde om rockabilly te brengen. Omdat ze de eerste vrouw was die zich aan dat genre waagde, groeide ze snel uit tot de ‘Queen of Rockabilly’. Als variant op die titel werd ook wel ‘The First Lady of Rockabilly’ gebruikt. Maar ze bleef op twee paarden wedden, want haar hart klopte voor de country. Omdat ze geen kant wou kiezen, bracht ze vaak singles uit met een countrynummer en een rockabillysong. Dat was bijvoorbeeld het geval met Right Or Wrong, een topper in de countryparades van 1961. Op de B-kant stond het naar mijn smaak veel sterkere Funnel Of Love. Dat nummer werd geschreven door Charlie McCoy, een interessante figuur over wie ik het uitgebreid heb gehad op 29 maart 2014. Hier kwam Funnel Of Love terug in de belangstelling als kenwijsje van de komische sketchesreeks ‘Loslopend Wild’. De makers van dat televisieprogramma hadden blijkbaar een verzamel-cd van Wanda Jackson liggen. We hoorden haar songs geregeld voorbij komen. Daar was ook het leuke Fujiyama Mama uit 1958 bij. Het werd alleen op lokale radio’s in haar geboortestaat Oklahoma gedraaid, maar haalde – ongetwijfeld dankzij de titel – toch de eerste plaats in de Japanse hitlijsten.

Zangeressen als Cindy Lauper, die Funnel Of Love coverde, en Rosanne Cash hebben toegegeven dat Wanda Jackson een grote invloed op hen heeft gehad. Adele zei zelfs eens in een interview dat haar hit Rolling In The Deep er niet zou zijn gekomen als ze nooit Funnel Of Love had gehoord. Zij omschreef Wanda Jackson als ‘the female Elvis’.

 Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.