24-10-17

Dinsdag 24 oktober 2017

Eloise

Barry Ryan

 

TWEELINGBROERS

Vandaag viert Barry Ryan zijn 69ste verjaardag. Eigenlijk heeft de zanger veel te danken aan zijn tweelingbroer Paul Ryan, die vijftien jaar geleden overleed. Op hun zestiende maakten ze samen hun eerste plaatjes als Paul & Barry Ryan. Sapherson stond op hun paspoort, maar als pseudoniem gebruikten ze de naam van hun moeder, Marion Ryan, een populaire Britse zangeres in de jaren vijftig. Op twee jaar tijd haalden ze acht keer de hitparade, onder meer met Don’t Bring Me Your Heartaches en Have Pity On The Boy. Het succes woog echter op Paul Ryan, hij kon niet omgaan met de stress die de showbusiness meebracht. Dus werd besloten dat Barry Ryan solo zou gaan en zijn broer op de achtergrond zou werken. Hij werd zijn vaste componist en leverde hem in 1968 al meteen een wereldwijde hit: Eloise. De single verscheen in allerlei hoesjes, mijn exemplaar ziet eruit zoals hier op de foto. JukeBarry.jpg

Paul Ryan schreef Eloise nadat hij MacArthur Park van Richard Harris had gehoord. Vandaar waarschijnlijk dat de meer dan vijf minuten durende song ook breedvoerig georkestreerd werd en haast melodramatisch gezongen. Er bestaan covers van Eloise in zowat alle talen. Verschillende Italiaanse artiesten namen het op, al zong Barry Ryan ook zelf een versie in de taal van Dante. Hij heeft trouwens ook nummers van hem in het Duits uitgebracht. Claude François zong Eloise in het Frans, Karel Gott deed het in het Tsjechisch en de Finse band Leningrad Cowboys zetten het op hun live-cd Global Balalaika Show. Vreemd genoeg is de meest succesvolle cover van Eloise die van de als punkband begonnen The Damned. Ze haalden er in 1986 de derde plaats in de Britse hitparade mee.

Paul Ryan schreef ook voor andere artiesten. Onder meer Engelbert Humperdinck, Dalida en Dana namen werk van hem op. Frank Sinatra had twee van zijn songs op zijn repertoire: Sunrise In The Morning en het meer bekende I Will Drink The Wine.

Afgezien van nu en dan een oldiestournee is Barry Ryan in het begin van de jaren zeventig gestopt met zingen. Hij was daarna vooral actief als fotograaf.

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

De commentaren zijn gesloten.