26-10-17

Donderdag 26 oktober 2017

October

U2

 

DE BLADEREN VALLEN

Soms lijkt het simpel: October is een nummer uit het album October van U2, zo genoemd omdat het in oktober 1981 verscheen. Maar met zo’n uitleg zijn wij niet gesust. Trouwens, zowat de helft van de platen van U2 zijn in oktober verschenen. De andere meestal in september of november, een zomers bandje is dit niet.

JukeOct.jpgMelkmuilen waren het, daar is geen ander woord voor als ik kijk naar de hoes die hier naast me ligt. Het is een van de weinige – om niet te zeggen uitzonderlijke – U2-platen in mijn verzameling. Een fan ben ik nooit geweest. Alleen aan de dubbele elpee Rattle And Hum beleef ik tot vandaag plezier.

Zanger Bono, gitarist The Edge en drummer Larry Mullen waren in die tijd lid van de evangelische groep ‘Shalom Fellowship’. Dikwijls heb ik gelezen dat deze beweging druk uitoefende op de jonge kerels om het zondige rockleven op te geven en voor God te kiezen. Soms wordt wel eens beweerd dat dit hen in dubio bracht en een split tot de mogelijkheden behoorde. De waarheid is dat ze slechts korte tijd aanhangers van dit genootschap zijn geweest. Kennelijk begrepen ze snel dat er geen contradictie was tussen geloven en gitaar spelen. Toch menen velen in de songteksten van October een religieuze ondertoon te horen. Daarbij wordt zelfs verwezen naar het feit dat in het openingsnummer Gloria Latijnse zinnen voorkomen. Het nummer October zelf bestaat eigenlijk maar uit een paar regels, die bovendien niet veel meer zeggen dan dat de bladeren vallen, dat alles komt en gaat. Desillusie en depressie, je mag er in horen wat je wilt, natuurlijk. Al heeft Bono in interviews gezegd dat hij gewoon het geluid van het woord oktober mooi vond. “Het klinkt Germaans en industrueel. Het zijn koude letters en een sterk symbool.” Ik heb zo’n vermoeden dat het nog helemaal anders is gegaan. De opnames van dit tweede album van U2 moesten uitgesteld worden omdat Bono zijn koffertje met liedjesteksten had verloren. Producer Steve Lillywhite liep te ijsberen door de studio, de dure uren liepen en er waren geen songteksten. Bono heeft zelf toegegeven dat hij ter plekke – aan de microfoon – lyrics heeft bedacht. Zo kom je waarschijnlijk tot ‘October. And the trees are stripped bare. Of all they wear. What do I care?’

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

De commentaren zijn gesloten.