27-10-17

Vrijdag 27 oktober 2017

Breaking The Law

Judas Priest

 

BRITS STAAL JukePriest.jpg

Zijn volledige voornaam is Kenneth, maar wij mogen K.K. zeggen. K.K. Downing, medeoprichter van Judas Priest en gitarist op alle platen van die groep, viert vandaag zijn 66ste verjaardag. Niet alleen muzikaal waren ze pioniers van hard rock en heavy metal. Door zich in leder en studs te hullen, lanceerden ze de mode in het genre. Menig headbanger zal het niet graag horen, maar daarbij vonden ze inspiratie in de homoseksuele SM-scene. Zanger Rob Halford, die zich ondertussen als gay heeft geout, zei in interviews dat hij met dat podiumimago de angsten over zijn verborgen geaardheid kon verdringen. “En het gaf me de gelegenheid om uit professionele overwegingen gespecialiseerde seksshops te bezoeken.”

De jaren zeventig waren nog niet begonnen toen Judas Priest zijn eerste mis opdroeg. Met satanisme hadden ze trouwens niets te maken. Hun naam kwam uit een nummer van Bob Dylan: The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest. En ze hadden hem niet eens zelf bedacht. Ze leenden die naam gewoon van een andere band in het Britse Birmingham die er de brui aan had gegeven.

Op hun commerciële doorbraak moesten ze wachten tot 1980, toen ze meer recht-voor-de-raap-songs op het album British Steel zetten. Bij het horen van die titel moet ik altijd aan Making Plans For Nigel van XTC denken. Omwille van de zin ‘He has his future in British steel’. Maar we wijken af. Het kortste en krachtigste nummer op die elpee is Breaking The Law, inmiddels een klassieker in heavy metal. Volgens gitarist Glenn Tipton werd de song in nauwelijks een uur geschreven. Het is inderdaad een doodsimpele riff, maar wel een die blijft hangen. De originele opname kent geen gitaarsolo, maar tijdens live uitvoeringen voegde K.K. Downing die er altijd aan toe. Verder staan op de plaat allerlei geluidseffecten, zoals glasgerinkel en de loeiende sirene van een politiewagen. Sampling bestond in die tijd nog niet, die fragmenten moesten daadwerkelijk op band worden gezet. K.K. Downing maakte het sirenegeluid met de ‘Whammy’-pedaal van zijn Fender Stratocaster. En voor het glasgerinkel werden melkflessen aan diggelen gegooid.  

 

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

De commentaren zijn gesloten.