28-10-17

Zaterdag 28 oktober 2017

A Satisfied Mind

Porter Wagoner

 

IK ZAL ALTIJD VAN JE HOUDEN

Vandaag tien jaar geleden overleed Porter Wagoner. Trouwe lezers weten dat ik niet vies ben van tranerige country. Dat deel ik trouwens met veel grote artiesten, om Elvis Costello niet te noemen. Maar laat dit niet als een excuus klinken, ik moet me hier niet voor verantwoorden. Neem nu de eerste hit van Porter Wagoner, A Satisfied Mind, een nummer 1 in 1955. Ik heb zijn origineel niet in huis, maar wel diverse andere versies want het werd gecoverd door pakweg Joan Baez op het album Farewell, Angelina, door The Byrds op de elpee Turn! Turn! Turn!, door Robert Plant and The Band of Joy, Johnny Cash, Rosanne Cash, John Martyn, Lucinda Williams, Jonathan Richman, The Walkabouts en Tim Hardin. Moet ik nog meer zeggen? Bob Dylan zette het in 1980 op Saved, maar hij had het in 1967 al opgenomen met The Band, wat in 2014 te beluisteren viel in de best wel interessante box The Bootleg Series Vol.11 The Basement Tapes Complete.  

JukePorter.jpgPorter Wagoner had van 1960 tot 1981 een televisieshow, goed voor maar liefst 686 afleveringen. Vijftig jaar geleden introduceerde hij in dat programma de dan totaal onbekende Dolly Parton. Dat leidde tot tal van duetten. Toen er een einde kwam aan hun professionele samenwerking schreef Dolly Parton I Will Always Love You voor hem. Ja, iedereen kent dat nu in de versie die Whitney Houston maakte voor de film ‘The Bodyguard’. Dolly Parton had een Amerikaanse nummer 1 met het origineel in 1974 en daarna nog eens met de versie die te horen was in de film ‘The Best Little Whorehouse In Texas’ in 1982. Zo werd zij de eerste zangeres die met dezelfde song twee keer de absolute top bereikte.

PS / Oefening voor de popquiz. Probeer zoveel mogelijk artiesten te herkennen in de onderste clip. Ik zal helpen, uiterst links staat Lyle Lovett.

 

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.