29-10-17

Zondag 29 oktober 2017

Midnight Rider

The Allman Brothers Band

 

EEN MOTORONGELUK

KOMT NOOIT ALLEEN

Op deze dag in 1971 kwam Duane Allman om in een verkeersongeval. Op zijn Harley Davidson Sportster reed hij door Macon in Georgia. Hij kon een truck die onverwacht stopte niet ontwijken, kwam onder zijn motor terecht en overleed enkele uren later in het ziekenhuis aan inwendige verwondingen. Hij was 24.

We kennen de gitarist van The Allman Brothers Band, die hij in 1969 oprichtte met onder meer zijn jongere broer Gregg Allman. Toen had hij al naam gemaakt als sessiemuzikant. Lange tijd had hij een voltijdse baan bij de befaamde Fame Studios in Muscle Shoals, Alabama. Hij nam er platen op met pakweg Wilson Pickett, Aretha Franklin, Laura Nyro, Boz Scaggs en Otis Rush. Zo kwam hij onder de aandacht van Eric Clapton die hem uitnodigde om mee te werken aan het album Layla And Other Assorted Love Songs van Derek and the Dominos.

JukeAll.jpgDuane Allman heeft maar aan vier elpees van zijn band meegewerkt. Daar was de bekende live plaat At Filmore East bij. De laatste was Eat A Peach, al verscheen die pas na zijn dood. Op het tweede album van de Allmans stond Midnight Rider. Dat werd een van hun bekendste nummers, ook al werd het nooit als single uitgebracht. De elpeetitel Idlewild South verwees naar het houten optrekje dat ze in de natuur buiten Macon huurden als repetitiekot. Het komen en gaan van muzikanten deed denken aan de New Yorkse luchthaven Idlewild Airport. Vandaar de bijnaam.

Op Midnight Rider wordt de tweede stem gezongen door Berry Oakley, de bassist van de band. Opmerkelijk is dat die een jaar na de dood van Duane Allman ook omkwam in een motorongeluk, ook in Macon.

Na de twee overlijdens bleef de groep gewoon voortbestaan. Er verschenen nog een dozijn albums en met Ramblin’ Man werd nog de grootste hit gescoord. Dat hebben Duane en Berry niet mogen meemaken.

 

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.