01-11-17

Woensdag 1 november 2017

November Rain

Guns N’ Roses

 

ALS HET REGENT IN NOVEMBER

November inspireert nogal. Ik kan geen wetenschappelijk bewijs voorleggen, maar ik ben ervan overtuigd dat geen andere maand zo vaak wordt vermeld in pop en rocksongs. Regina Spektor, een Amerikaanse singer-songwriter met Russische roots, had in 2006 een radiothitje met On The Radio. Daarin vertelt ze het verhaal van een dj die tijdens nachtuitzendingen in slaap sukkelt, zodat November Rain twee keer na mekaar wordt gedraaid. Ze vermeldt de uitvoerders van de song niet, maar het mag duidelijk zijn dat het om de ‘power ballad’ November Rain van Guns N’Roses gaat. Dat blijkt onder meer uit de opmerking ‘That solo’s awful long’. Mensen die het hebben uitgerekend, beweren dat het werkstuk van Slash de langste gitaarsolo aller tijden op een Amerikaanse top-10-single is. Ook als geheel was het nummer uitzonderlijk lang, bijna negen minuten. De allereerste versie zou zelfs 25 minuten hebben geduurd. Volgens Regina Spektor bevat de song ook een ‘good refrain’. Dat zullen we voor haar rekening laten.

JukeRain.jpgNovember Rain werd geschreven door zanger Axl Rose. Hij liep er jaren mee in zijn hoofd. Overal waar hij een piano zag staan, ook in hotelbars, speelde hij het. “Ooit wordt het een sterk nummer”, zei hij. Toen het uiteindelijk in 1991 op plaat werd gezet, zong Shannon Hoon mee in het achtergrondkoortje. Deze goede vriend van Axl Rose was de frontman van Blind Melon. Gek genoeg heette de grootste hit van die groep No Rain.

Voor de tekst vond Axl Rose inspiratie bij een andere vriend: Del James. Hij putte uit het kortverhaal ‘Without You’ dat die schrijver opnam in ‘The Language Of Fear’, een bundeling van horrorvertellingen. Del James werkte ook mee aan de indrukwekkende video van November Rain. Met een budget van 1,5 miljoen dollar is het een van de duurste clips aller tijden, maar hij werd zo vaak op MTV vertoond dat hij zeker heeft bijgedragen tot het succes van de song in het bijzonder en van Guns N’Roses in het algemeen. De hoofdrol was voor model Stephanie Seymour, indertijd het lief van Axl Rose.  

 

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.