05-11-17

Zondag 5 november 2017

Kokomo

The Beach Boys

 

OP EEN ONBESTAAND EILAND

Op deze dag in 1988 haalden The Beach Boys met Kokomo de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Het was voor het eerst sedert Good Vibrations in 1966 dat de groep die toppositie nog eens bereikte. Dat verschil van 22 jaar vormt een record tussen twee nummers 1 van eenzelfde band.

JukeKoko.jpgKokomo was het enige succes voor The Beach Boys dat niet geschreven werd door Brian Wilson. De song is van de hand van John Phillips van The Mamas and The Papas en zijn goede vriend Scott McKenzie, vooral bekend van San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) en naar wie hij zijn dochter Mackenzie Phillips noemde. De twee namen het nummer op in 1986, maar het verscheen pas in 2010 op het postume album Many Mamas, Many Papas van John Phillips. Intussen hadden The Beach Boys het echter opgenomen voor de film ‘Cocktail’ met Tom Cruise. Songwriter Terry Melcher, die de enige zoon van Doris Day is, en Beach-Boyszanger Mike Love namen de song onder handen. Zij herschreven het oorspronkelijke refrein, voegden een opsomming van Caribische eilanden – Aruba, Jamaica etc – toe en pasten de melodie lichtjes aan. Daarom worden zij sindsdien vermeld als mede-auteurs. We zijn dat gewend van The Beach Boys: ze zongen wel op hun platen, maar huurden altijd toppers van sessiemuzikanten in. Dat was deze keer ook het geval. Zo komt het dat de onvolprezen drummer Jim Keltner meespeelt op Kokomo, net als Van Dyke Parks op accordeon en Ry Cooder op slide-gitaar.

In Kokomo trekt een verliefd koppeltje naar een idyllisch eiland. Er zijn er wel wat in de wereld die inderdaad Kokomo heten, maar in dit geval is het een fictieve locatie, want de plek wordt gesitueerd in het archipel Florida Keys, waar geen van de zowat 1.700 eilandjes de naam Kokomo draagt. Key Largo ligt er wel en ook die plaats wordt in de song vermeld.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.