06-11-17

Maandag 6 november 2017

The Wild Side Of Life

Hank Thompson

 

VAN REPBLIEK DIENEN

Het is vandaag tien jaar geleden dat Hank Thompson overleed. De Amerikaanse countryvedette had decennialang succes. Tot in 1997 heeft hij platen uitgebracht, maar zijn eerste hit, Humpy Dumpty Heart, dateert al van 1948. Drie jaar later had hij met Wild Side Of Life een eerste Amerikaanse nummer 1 op zijn naam staan.

JukeThomp1.pngJukeThomp2.jpgZoals altijd bij Thompson was The Wild Side Of Life rijkelijk voorzien van fiddles en steel guitar. Muzikaal hadden de auteurs Arlie Carter en William Warren zich erg laten beïnvloeden door bestaande deuntjes uit de jaren twintig, onder meer van The Carter Family. Het was echter vooral de tekst die spraakmakend was in de jaren vijftig. Het gaat over een ontrouwe vrouw die zich in het nachtleven stort. ‘The glamour of the night life has lured you to places where the wine and liquors flows, where you wait to be anybody’s baby ald forget the truest love you’ll ever know.’ De meest opgemerkte zin in de tekst, die duidelijk de vrouw de schuld van een relatiebreuk geeft, is ‘I didn’t know God made honky tonk angels’. Dat leidde tot een van de eerste antwoordsongs uit de geschiedenis, een nummer waarin een artiest een andere artiest van repbliek dient. Kitty Wells nam It Wasn’t God Who Made Honky Tonk Angels op, wat ook een Amerikaanse nummer 1 werd. In die song, waarin Thompsons nummer letterlijk wordt vermeld, verschoof de zangeres de schuld naar de man. Voor iedere overspelige vrouw is er een man die haar heeft verleid. ‘Most every heart that’s broken, was because there always was a man to blame. (…) There’s many times married men think they’re still single. That has caused many a good girl to go wrong.’ Maar let op… het was wel geschreven door een man: Jay Miller.

JukeThomp3.jpgHet leven van Hank Thompson inspireerde auteur Thomas Cobb in 1987 om de roman ‘Crazy Heart’ te schrijven. In 2010 werd dat boek succesvol verfilmd met Jeff Bridges en Maggy Gyllenhaal in de hoofdrollen. De aangename soundtrack hebben we te danken aan – wie anders? – producer T-Bone Burnett. Trouwens, het door hem gecomponeerde themalied The Weary Kind, won een Golden Globe en een Oscar voor beste filmsong. Op de cd staat ouder, origineel werk van o.a. Buck Owens, The Louvin Brothers en Waylon Jennings, maar ook nieuw materiaal, meestal uitgevoerd door de acteurs zelf. Luister in het filmfragment hieronder maar eens naar het duet Fallin’ And Flyin’ van Jeff Bridges en Colin Farrell.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.