07-11-17

Dinsdag 7 november 2017

Secret Agent Man

Johnny Rivers

 

JukeRivers.jpgWISPELTURIG

Vandaag viert Johnny Rivers zijn 75ste verjaardag. Ik denk dat ik zijn naam voor het eerst tegenkwam in 1971 toen iemand in de jeugdbeweging met zijn singletje Sea Cruise aankwam. Ik vond dat wel leuk: die geluidseffecten, zoals een scheepsbel, de boogie woogie piano en de stevige blazers, dat ritme dat bij herbeluistering vandaag aan ska doet denken. De gitaar in het begin lijkt wel Creedence Clearwater Revival avant la lettre. Geen wonder dat John Fogerty het coverde voor zijn titelloze soloplaat in 1975. Nu weet ik dat Sea Cruise origineel een song was die Huey ‘Piano’ Smith schreef en uitvoerde, tot de platenmaatschappij in 1959 zijn zwarte stem van de opname haalde en verving door die van de blanke zanger Frankie Ford. En zo werd het een hit. In 1972 coverde Johnny Rivers met nog meer succes een ander nummer van Huey Smith: Rockin’ Pneumonia And The Boogie Woogie Flu. Ik heb inmiddels originele platen van die legendarische pianist uit New Orleans in huis, maar eigenlijk heb ik zijn werk dus leren kennen via Johnny Rivers.

Johnny Rivers treedt vandaag nog altijd op. En zeggen dat hij al van in 1957 actief is. In het begin van de jaren zestig was hij vaak met rock-‘n-roll-nummers in de hitparade te vinden. Zo haalde zijn versie van Memphis, Tennessee van Chuck Berry de tweede plaats in de V.S.

Je zou Johnny Rivers wispelturig kunnen noemen. Hij wisselde nog al eens graag van stijl en was ook niet vies van folk, country of blues. In 1966 schakelde hij zelfs onverwacht over pop met een laagje strijkers. Het leverde hem wel opnieuw een eerste plaats op, deze keer met het slepende Poor Side Of Town, de enige song die hij zelf heeft geschreven. In datzelfde jaar nam hij Secret Agent Man op, een werkstuk van P.F. Sloan, de auteur van The Eve Of Destruction van Barry McGuire. Oorspronkelijk was het een instrumentaal nummer dat minder dan een minuut duurde omdat het bedoeld was als aftitelingsmuziek voor de Amerikaanse uitzendingen van de Britse spionageserie ‘Danger Man’. Later werden er tekst – ‘They’ve have given you a number en taken away your name’ – en muziek bijgeschreven tot het een volwaardige en opvallend stevig klinkende single was. Die had eigenlijk meer aanhang dan de televisieserie en piekte op de derde plaats in de Billboard Hot 100. Ik heb hier nog een uitvoering op een verrassende elpee uit 1987 staan: The Return Of Bruno van Bruce Willis, in eerste instantie toch een acteur.      

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.