08-11-17

Woensdag 8 november 2017

Stairway To Heaven

Led Zeppelin

 

TRAAG NAAR DE HEMEL

Op deze dag in 1971 verscheen de vierde elpee van Led Zeppelin. Hoewel de plaat eigenlijk geen titel had, wordt ze wel eens Led Zeppelin IV genoemd. Ze werd opgenomen in een mobiele studio, ergens op het platteland geparkeerd, zodat er geen afleiding was en de band zich helemaal kon focussen op muziek. Er liep een zwarte labrador rond. Vandaar dat de eerste track Black Dog heet. Verder stond er het door Tolkien geïnspireerde Misty Mountain Hop op en met Going To California zelfs een ode aan Joni Mitchell. Maar de plaat gaat de geschiedenis in omwille van de afsluiter van de A-kant: Stairway To Heaven. De song verscheen nooit op single en stond daarom dus nooit in de hitparade, maar hij behoort wel tot de meest gedraaide radionummers ter wereld en hij duikt altijd opnieuw op in ‘best of’-lijstjes. Ook dit jaar stond hij weer op de eerste plaats in de ‘Classics 1000’, samengesteld door de luisteraars van Radio 1.

JukeLed.jpgEigenlijk zijn het drie songs of althans een song met drie totaal verschillende onderdelen. Vandaar dat je het, naargelang je binnenvalt, folkrock, progrock of hard rock kan noemen.

Naar eigen zeggen componeerde Jimmy Page het meesterwerk over een lange periode, in stukjes en beetjes. Robert Plant schreef de tekst op een avond aan de open haard. Allemaal goed en wel, tot ze vorig jaar van plagiaat werden beschuldigd. Ze zouden nogal veel gejat hebben van Taurus, een drie jaar eerder verschenen instrumentaal nummer van de jazzrockgroep Spirit. Eerlijk gezegd, ik hoor ook gelijkenissen. Maar ik ben de rechter niet en de zaak is nog altijd hangende, inmiddels in beroep. Randy Wolfe van Spirit, de auteur van de song, heeft nooit juridische stappen overwogen. Na zijn dood in 1997 werd dat initiatief wel genomen door de beheerder van Wolfes nalatenschap. Robert Plant en Jimmy Page beweren dat ze Taurus nooit hebben gehoord en alle gelijkenissen louter toevallig zijn. Dat betwijfelen de advocaten van de tegenpartij omdat ze weten dat Led Zeppelin in de begindagen van de band met Spirit op tournee is geweest.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.