09-11-17

Donderdag 9 november 2017

White And Black Blues

Joëlle Ursull

 

ZWART EN WIT JukeUrs.jpg

Vandaag wordt Joëlle Ursull 57. De Franse zangeres, die uit Guadeloupe afkomstig is, was een tijdlang model, maar begon haar muzikale carrière bij de alleen uit vrouwen bestaande band Zouk Machine. Je kent dat clubje wel, van die aanstelijke zomerhit Maldòn. In 1990 verliet ze het gezelschap om solo deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival. Ze eindigde op de tweede plaats, achter Insieme 1992 van Toto Cotugno. Het was in de tijd dat ik nog – in familieverband – naar die crochetwedstrijd keek en zij was mijn favoriete. Het ritme week zo af van de andere inzendingen.

De tekst van haar nummer White And Black Blues werd geschreven door Serge Gainsbourg, van wie ik intussen weet dat hij veel meer is dan de zatlap en de vuilbekker die sommigen in hem zien. Hij kon het natuurlijk niet laten om er oorspronkelijk Black Lolita Blues van te maken, maar op verzoek van Joëlle Ursull werd dat aangepast.

Gainsbourg heeft trouwens nog meer Eurovisiesongfestivalnummers geschreven. In 1967 haalde zijn Boum-Badaboum van Minouche Barelli de vijfde plek. Toen had hij echter al eens de hoofdvogel afgeschoten met zijn werkstuk Poupée De Cire, Poupée De Son, in 1965 uitgevoerd door France Gall als inzending van Luxemburg.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.