14-11-17

Dinsdag 14 november 2017

Eh, Petite Fille

Buckwheat Zydeco

 

LAAT MAAR ROLLEN

Was hij vorig jaar niet overleden, dan zou Stanley Dural vandaag 70 worden. Zijn artiestennaam maakt duidelijk in welk muziekgenre hij actief is: Buckwheat Zydeco. Hij leerde het vak bij Clifton Chenier, die er prat op ging de term bedacht te hebben in zijn nummer Les Haricots Sont Pas Salés. Letterlijk heeft hij het over bonen, maar figuurlijk kan de zin vertaald worden als ‘ik verdien het zout op mijn patatten niet’. Uitgesproken in het Frans van het zuidwesten van Louisiana klinkt ‘haricots’ als ‘zydeco’. Anderen bronnen zeggen dat het woord ouder is en een Afrikaanse afkomst kent.

JukeZyd.jpgDeze vrolijke accordeonmuziek, waarbij een wasbord het ritme aangeeft, ontstond in het begin van de 20ste eeuw onder de Creoolse bevolking en de Franssprekende Cajuns in zuiden van de States. Ik leerde het halfweg de jaren zeventig kennen dankzij Queen Ida, die ik toen in Brussel zag optreden in het voorprogramma van Bonnie Raitt. Pas later ging ik terug naar de bron en kocht ik ook platen van Clifton Chenier uit de jaren vijftig. In 1984 werd het genre breed bekend dankzij het vaak gecoverde My Toot Toot van Rockin’ Sidney.

In de eerte clip zie je Buckwheat Zydeco enthousiast improviseren op Eh, Petite Fille, oorspronkelijk van Clifton Chenier. Die song is vaak gecoverd en de schrijfwijze van de titel wijzigde nogal eens. Soms was er geen Frans meer in te bekennen. In het tweede clipje zien we David Hidalgo van Los Lobos en Dwight Yoakam, die in 1990 meededen op Buckwheats album Where There’s Smoke, There’s Fire. Om het in het zydeco-jargon te zeggen: “Laissez les bons temps rouler!”

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.