17-11-17

Vrijdag 17 november 2017

Lucky Lips

Ruth Brown

 

KLAVERTJEVIER EN KONIJNENPOOT

Ruth Weston was haar meisjesnaam, maar ze gaat de geschiedenis in als Ruth Brown omdat ze trouwde met trompettist Jimmy Brown nadat ze op haar zeventiende met hem van huis was weggelopen om in bars en clubs op te treden. Geboren in 1928 overleed ze op deze dag in 2006. Tot op haar 77ste had ze op het podium gestaan.

JukeRuth.jpgIk bezit één plaat van haar, maar wel een schijf vinyl die ik met zorg gestockeerd heb. De elpee dateert uit 1957. De hoes – uitgevoerd in dik, mals karton – is even eenvoudig als mooi. Haar portret staat veel kleiner afgedrukt dan haar naam, de letters in verschillende kleuren. Ook het volgnummer van de plaat krijgt een prominente plaats: Atlantic 8004. Het is mij niet meteen duidelijk waarom de elpee Rock & Roll heet, wetend dat Ruth Brown bijnamen had als ‘Queen of R&B’ of ‘Miss Rhythm’. Het was eigenlijk haar debuutalbum, maar ook een soort ‘best of’. De mono-productie bevat namelijk alle hits die ze tot dan toe als single had uitgebracht. Teardrops From My Eyes is erbij, Mambo Baby, 5-10-15 Hours en (Mama) He Treats Your Daughter Mean. De plaat opent met haar meest recente succes van toen, de orginele, stomende versie van Lucky Lips van Jerry Lieber en Mike Stoller. Zes jaar later – we zijn dan in 1963 – werd het een hit voor Cliff Richard. Terwijl Ruth Brown geen geluksbrengers als een klavertjevier of een konijnenpoot nodig heeft om ‘a fellow’ te versieren, laat Sir Cliff het geslacht van de partner in het midden: ‘With lucky lips you’ll always have a baby in your arms’.

Halfweg de fifties had Ruth Brown een Amerikaanse nummer 1 met Oh What A Dream.Op die plaat zingen The Drifters mee. Bij die opnames moet ze Clyde McPhatter, de stichter van die groep, hebben ontmoet. Jaren na datum heeft ze toegegeven dat die man eigenlijk de vader is van haar in 1954 geboren zoon Ronald. Gek genoeg heeft die een tijdlang opgetreden met wat er, na ontelbare personeelswissels en evenveel processen, overbleef onder de naam The Original Drifters.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

De commentaren zijn gesloten.