21-11-17

Dinsdag 21 november 2017

Human Behavior

Björk

 

ZELFDE VERJAARDAG

Til hamingju með afmæli. Dat is gelukkige verjaardag in het IJslands. Ik heb het met veel moeite getikt omdat de zangeres Björk vandaag 52 wordt. In de hoop dat al die speciale lettertjes de weg naar jullie scherm vinden, geef ik even haar familienaam mee: Guðmundsdóttir. Ze studeerde klassieke piano aan het conservatorium van Reykjavik en nam op het einde van de jaren zeventig haar eerste plaat op. Op het album Björk stonden kinderliedjes en een IJslandse vertaling van Fool On The Hill van The Beatles. Het was dus helemaal niet haar debuut toen ze in 1993 het album Debut uitbracht. De openingstrack, haar eerste internationale hit Human Behavior, schreef ze samen met producer Nellee Hooper, die eerder met Massive Attack had gewerkt. Van de vier singles die verder uit die plaat werden geplukt, ken je waarschijnlijk ook nog Violenlty Happy.JukeBjork.jpg

Wij willen ze niet te eten geven, de groepjes waarin Björk heeft gespeeld tussen haar kinderliedjesplaat en haar internationale solocarrière. Dat ging van een jazztrio over een anarchistische punkband tot een vreemdsoortig kunstencollectief. Alleen haar alt-rockformatie The Sugarcubes werd hier halfweg de jaren ’80 bekend. Dat had vooral te maken met het feit dat de Britse radio-dj John Peel een culthit maakte van hun single Birthday. Zou ze het nog eens draaien nu ze jarig is?

The Sugarcubes werden opgericht op de dag dat Björk beviel van haar zoon Sindri. De vader van het kind is Þór Eldon, de gitarist van die band. Nog voor ze een tweede plaat maakten, was hij al gescheiden van de zangeres en hertrouwd met een andere muzikante van The Sugarcubes, de keyboardspeelster Magga Örnólfsdottir. Opmerkelijk is dat ook die geboren werd op 21 november. Maar ze is wel al sedert 1989 niet meer onder de levenden.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

De commentaren zijn gesloten.