22-11-17

Woensdag 22 november 2017

Homburg

Procol Harum

 

HOEDJE AF

Het is vandaag vijftig jaar geleden dat Procol Harum de single Homburg uitbracht. In Groot-Brittannië haalde het plaatje de zesde plaats in de hitparade, in de VS kwam het niet hoger dan 34. Toch werd het in tal van landen een nummer 1, onder meer in Nederland. Volgens het archief van de Ultratop 50 piekte het in Vlaanderen op acht.

JukeProcol.jpgRecensenten vonden dat Homburg te veel leek op de eerste hit van Procol Harum, A Whiter Shade Of Pale. Zanger Gary Brooker, die de muziek had geschreven, bleek wel wat minder geleend te hebben van Bach, maar de vaste tekstschrijver Keith Reid had er weer onsamenhangend, surrealistisch en dromerig gewauwel van gemaakt. Brooker heeft in een interview gezegd dat alleen Reid wist waarover het ging, maar ik durf denken dat hij zelf zijn tekst niet snapte.

Het woord uit de titel komt één keer voor in de song: ‘You’d better take off your homburg ‘cause your overcoat is too long’. Waarom zou je je hoed moeten afnemen omdat je overjas te lang is? Inderdaad, een homburg is een vilten deukhoed met opstaande rand. Hij werd genoemd naar Bad Homburg vor der Höhe, een stad in de Duitse deelstaat Hessen, waar hij oorspronkelijk geproduceerd werd. Toen de Britse koning Edward VII daar op het einde van de negentiende eeuw eens op bezoek was, bracht hij zo’n hoed mee. En zo raakte dat hoofddeksel ingeburgerd in hogere kringen. Het was wat handiger dan zo’n stoofbuis. President Eisenhower verscheen ermee op zijn tweede aanstelling als president en in de jaren zestig liepen Konrad Adenauer en Willy Brandt met zo’n hoed op het hoofd. Soms wordt het hoofddeksel geassocieerd met de Italiaans-Amerikaanse maffia. Dat komt omdat Al Pacino een droeg in de film ‘The Godfather’. Maar ook rappers blijken er niet vies van. Onder meer Tupac en Snoop Dogg – of hoe die mens inmiddels ook mag heten – zijn met een homburg in het openbaar verschenen.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

De commentaren zijn gesloten.