23-11-17

Donderdag 23 november 2017

Alice Long (You’re Still My Favorite Girlfriend)

Tommy Boyce and Bobby Hart

 

NOOTJES VOOR DE APEN

Op deze dag in 1994 pleegde Tommy Boyce zelfmoord in zijn woning in Nashville. De zanger, gitarist en componist, die een aneurysma in de hersenen had opgelopen en kampte met een depressie, schoot zich door het hoofd. In 1968 had hij met Bobby Hart een hit die ik als jonge tiener graag meezong: Alice Long (You’re Still My Favorite Girlfriend). Vreemd genoeg had het duo datzelfde jaar veel meer succes met I Wonder What She’s Doing Tonight, maar die song zegt me helemaal niets.

JukeAlice.jpgVoor hij zelf begon te zingen, had Tommy Boyce al van in de jaren ‘50 songs geschreven voor allerlei artiesten. Urenlang stond hij te wachten voor het hotel waar Fats Domino verbleef. Nadat hij hem een demo van zijn huiswerk Be My Guest had overhandigd, beloofde ‘the fat man’ er eens naar te luisteren. Hij hield woord en vond de song blijkbaar zo goed dat hij hem meteen opnam. Het werd nog een grote hit ook.

Nadat hij had meegespeeld op een plaat van Bobby Hart begon Tommy Boyce met die leeftijdsgenoot te componeren. Hun doorbraak als songschrijverskoppel kwam er nadat Chubby Checker hun Lazie Elsie Molly opnam. Later penden ze ook nog de topper Come A Little Bit Closer voor Jay & The Americans. Ook (I’m Not Your) Steppin’ Stone van Paul Rever and The Raiders en Words van The Leaves is van hun hand. Deze twee nummers werden allebei als B-kantje opgenomen door The Monkees. Die groep werd aan de lopende band voorzien van materiaal van Tommy Boyce en Bobby Hart. Elke Monkees-elpee bevat minstens een van hun werkstukken. Zo zijn zij de auteurs van het seriekenwijsje Theme From The Monkees en van de grote hit Last Train To Clarksville. De woordspeler in mij lacht dat ze nootjes naar de apen gooiden. Op veel platen van The Monkees spelen en zingen de twee trouwens mee. En halfweg de jaren ’70 traden ze zelfs op met Davy Jones en Micky Dolenz. Omdat deze gelegenheidsformatie de naam The Monkees niet mocht hanteren, noemden ze zich Dolenz, Jones, Boyce & Hart.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.