25-11-17

Zaterdag 25 november 2017

Solsbury Hill

Peter Gabriel

 

HET BEGIN VAN HET EINDE

De split van Genesis werd pas in de zomer van 1975 officieel bekendgemaakt, maar het was al op deze dag in 1974 dat Peter Gabriel aan de andere bandleden vertelde dat hij de groep wou verlaten. Een trouwe lezer van deze blog vond die datum in ‘Without Frontiers. The Life and Music of Peter Gabriel’ van de bekende rockjournalist Daryl Easlea.

JUKEpETER.jpgDat Genesis uit elkaar zou vallen, hing in de lucht. De band had wel het album The Lamb Lies Down On Broadway afgeleverd, maar iedereen had zijn eigen aandeel apart ingeblikt. De tournee die bij die plaat hoorde, was maar drie dagen bezig toen manager Tony Smith de groepsleden samenriep in het Swingos Hotel in Cleveland. Daar kondigde Gabriel aan dat hij meer tijd in zijn gezin wou doorbrengen. Zijn oudste dochter Anna Marie was vier maanden eerder geboren. Peter Gabriel werkte wel loyaal de tournee af.

Meer dan een half jaar zweeg iedereen over het voorval, hopend dat de tijd de plooien glad zou strijken. Maar in juli 1975 bezorgde de zanger een tekst aan de Britse muziekpers en een maand later bevestigde Genesis de breuk in een officiële mededeling. Benadrukt werd dat ze in alle vriendschap uit elkaar gingen.

Veertig jaar geleden verscheen Gabriels eerste single als soloartiest, Solsbury Hill. Hoewel het nummer breed interpreteerbaar is, wordt algemeen aangenomen dat het een reflectie was op zijn vertrek uit Genesis. 'I was feeling part of the scenery. I walked right out of the machinery.'

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.