01-12-17

Vrijdag 1 december 2017

Falling

Julee Cruise

 

BEGINGENERIEK

Vandaag viert Julee Cruise haar 61ste verjaardag. De Amerikaanse zangeres heeft maar vier albums gemaakt, maar gaat de geschiedenis in voor haar vertolking van de beroemde begingeneriek van ‘Twin Peaks’. Het feuilleton staat opnieuw in de belangstelling nu er in de zomer een derde jaargang in de V.S. liep. Die reeks is momenteel op Vier te zien.

JukeJulee.jpgDit verhaal begint als regisseur David Lynch zijn cultfilm ‘Blue Velvet’ maakt. Oospronkelijk is hij van plan om daarin het mysterieuze Song To The Siren van This Mortal Coil te gebruiken. By the way, dat is origineel van Tim Buckley, de vader van Jeff Buckley. Uiteindelijk vraagt Lynch aan componist Angelo Badalamenti, met wie hij vaker samenwerkt, om een song te schrijven in de stijl van This Mortal Coil. Hij pent er een tekst bij. Zo ontstaat Mysteries Of Love. Julee Cruise mag dat zingen op aansturen van Badalamenti, die haar ontmoet heeft tijdens een musicalworkshop in New York. Daarna schrijven Badalamenti en Lynch nog enkele nummers voor Cruise. Die verschijnen op haar debuut Floating Into The Night in 1989. In de zomer van datzelfde jaar werken de drie weer samen, nu aan de soundtrack van ‘Twin Peaks’. De opnames gebeuren in de studio Excalibur Sound in New York. Een spooky plek, volgens Angelo Badalementi, onlangs in het magazine Mojo: “Donker en smerig. De TL-lampen flikkerden aan het plafond. Het leek wel een decor uit een van zijn film.” David Lynch vroeg Julee Cruise te zingen alsof ze in het oor van een minnaar fluisterde. In hetzelfde Mojo-artikel zegt ze dat ze aanvankelijk zo niet wou klinken, al zal ze nu wel snappen dat die stijl heeft bijgedragen aan het succes. Het met een Grammy bekroonde themalied van ‘Twin Peaks’ was een ijzig instrumentaal werk met voornamelijk een elektrische piano en een twanggitaar. Julee Cruise maakte er een gezongen versie van onder de titel Falling. Verder nam ze nog Into The Night en The Nightingale voor haar rekening op de soundtrack van ‘Twin Peaks’. Het werd een van de best verkochte platen met muziek van een televisiefeuilleton ooit. De single Falling haalde de Amerikaanse hitparade wel niet, terwijl hij in Groot-Brittannië op de zevende plaats piekte. Elders in Europa deed het toch niet al te gemakkelijk verteerbare plaatje het zelfs nog beter. Hier bleef het dertien weken in de hitlijst staan met een veertiende plaats als hoogste positie.

Er mocht dan al een lijk op de hoes staan, voor velen klonk Falling van Julee Cruise vooral zwoel. In het al eerder aangehaalde Mojo-artikel vertelt Angelo Badalamenti in dat verband een leuke anekdote. In Londen werd hij eens aangesproken door een vrouw die hem vlakaf meedeelde dat haar twee kinderen verwekt waren op zijn muziek. “What better compliment? It just knocked me out.”

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be