03-12-17

Zondag 3 december 2017

Girl Watcher

The O’Kaysions

 

KIJK, DAAR KOMT ER EENTJE

Op deze dag in 1968 kregen The O’Kaysions een gouden plaat voor Girl Watcher, eigenlijk hun enige successingle die op de vijfde plaats in de Amerikaanse hitparade piekte. Ik heb het altijd een vrolijke oldie gevonden. De sound en de sfeer doen me denken aan het even opgewekte Music To Watch Girls By, oorspronkelijk een instrumentaal nummer, maar vooral bekend in de vocale versie van Andy Williams uit 1967. Juist ja, hij was eerder. Zouden The O’Kaysions naar hem hebben geluisterd? Er staat in elk geval letterlijk in hun tekst: ‘I’m a girl watcher, watching girls go by, hey, my my.’JukeGirl.jpg

Op het einde van de jaren vijftig begonnen zes vrienden uit Wilson in North Carolina met een bandje onder de naam The Kays. Om in de noordelijke staten van de V.S. te mogen optreden, moesten ze hun naam laten registreren. Maar toen bleek dat er al iemand optrad als Murray The K en omwille van te grote gelijkenissen moesten zij zich herdopen. Girl Watcher was in maart 1968 het eerste plaatje onder hun nieuwe naam. Wayne Pittman – het enige originele lid van The O’Kaysions, die nog altijd optreden – was co-auteur van de song. Omdat hij bij zijn bandleden bekend stond als een ‘girl watcher’ daagden ze hem uit om daar eens een liedje over te schrijven. “Het wou lukken dat ik een maand eerder al een melodie had geschreven waar ik nog geen tekst voor had”, vertelt hij in het on line magazine Rebeat. “Er ging meteen een lampje branden in mijn hoofd. En toen ik op een avond een prachtige vrouw voorbij mijn raam zag lopen, was de klus snel geklaard.”

‘I’m a girl watcher, here comes one now.’ Kijk, daar komt er eentje. Girl Watcher was zo’n grote regionale hit dat ABC Records de single drie maanden later nationaal uitbracht, waarna hij in de Billboard Hot 100 kwam. Het gerucht gaat dat de ‘master tape’ van de kleine studio in North Carolina verloren ging, maar volgens Pittman ligt die nog altijd bij ABC in de kluis. Even hardnekkig is het verhaal dat de ABC-versie gewoon gemaakt werd door de oorspronkelijke single op een platenspeler te draaien en die weergave op te nemen.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be