04-12-17

Maandag 4 december 2017

Hearts Of Stone

Southside Johnny and The Asbury Jukes

 

“DE BESTE PLAAT                    JukeSouthside1B.jpg    

DIE SPRINGSTEEN

NIET HEEFT OPGENOMEN”

Vandaag wordt John Lyon 69. Wij kennen hem als Southside Johnny. Hij maakt nog altijd platen met zijn band, die nu gewoonweg The Jukes heet. Ik heb een paar elpees uit de jaren ’80 waarop die ingekorte groepsnaam ook al werd gebruikt, maar grijp liever terug naar het materiaal uit de seventies toen het gezelschap nog languit Southside Johnny and The Asbury Jukes heette. Neem nu die een elpee uit 1979 die in de officiële discografie een compilatie heet. Er staan inderdaad nummers van hun eerste albums op, maar ook songs die tot dan toe onuitgegeven waren. De titel Havin’ A Party With Southside Johnny slaat op de slottrack, een cover van Havin’ A Party van Sam Cooke. Die zanger lag in de bovenste la, wat ten overvloede bewezen wordt op de danig door mij gekoesterde live dubbelaar Reach Up And Touch The Sky uit 1981. Op twee songs na wordt een volledige plaatkant gevuld met een medley van Cooke-songs.

JukeSouthside2.jpg

 

Een uitgebreide blazerssectie gaf het debuut van Southside Johnny and The Asbury Jukes, I Don’t Want To Go Home uit 1976, een stevige soulsound. Die indruk werd nog versterkt door het duet How Come You Treat Me So Bad met Lee Dorsey, vooral bekend van Working In The Coal Mine en Ride Your Pony, allebei geschreven door Allen Toussaint.

Jon Bon Jovi, die voor hij zelf ging zingen een grote fan was van Southside Johnny, doet mee op zijn platen. Maar de meeste hulp kwam van The E Street Band. Je weet hoe dat gaat, jongens van de ‘Jersey shore’ onder elkaar. Steven Van Zandt producete de eerste elpees van Southside Johnny and The Asbury Jukes, schreef nummers voor hen en speelde gitaar tijdens de opnames. Ook drummer Max Weinberg en bassist Garry Tallent van The E Street Band traden op als studiomuzikant. En Bruce Springsteen zelve bezorgde een stapel songs, waaronder pareltjes als Talk To Me, The Fever, Trapped Again en vooral – mijn favoriet – Hearts Of Stone. Dat laatste nummer was in 1978 de titeltrack van het derde Jukesalbum, dat de geschiedenis ingaat met een bijzondere bijnaam. Men noemt het ‘de beste plaat die Springsteen niet heeft opgenomen’.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

De commentaren zijn gesloten.