08-12-17

Vrijdag 8 december

(Just Like) Starting Over

John Lennon

 

OPNIEUW BEGINNEN

Het was in de tijd dat ik elke ochtend wakker werd met het nieuws van half acht op de wekkerradio. Het korte bulletin was altijd beperkt tot de opsomming van de hoofdpunten. Die dag was er maar plaats voor één bericht: John Lennon was vermoord. Ik was geen fan van The Beatles en nog minder van Lennons solowerk. Zijn Imagine vind ik nog altijd tenenkrullend. Dat ik me dit toch nog levend herinner is eerder toe te schrijven aan een vergissing van de journalist met dienst. Ter illustratie van de aankondiging werd namelijk Michelle van The Beatles gedraaid. En daarvan weten we dat het nummer werd geschreven door… Paul McCartney.

JukeLennon.jpgJohn Lennon was 40 jaar toen hij werd vermoord op 8 december 1980 om 22.50 uur. Mark Chapman stond hem op te wachten aan het Dakotagebouw in New York. Van de vijf kogels die hij afschoot uit een .38-revolver raakten er vier het slachtoffer. In afwachting dat de politie arriveerde, las de dader wat in een boek dat hij had meegbracht, ‘The Catcher In The Rye’ van J.D. Salinger. Goed boek, trouwens. Het staat in mijn boekenkast sedert het verplichte literatuur was in mijn humaniora. Wat zou er vandaag op de leeslijst staan?

De psychiatrische patiënt identificeerde zich met de novelle van Salinger. Hij sprak zelfs in de typische uitdrukkingen van het hoofdpersonage. Chapman was jarenlang een Beatles- en een Lennonfan geweest. Hij trouwde met een Japanse vrouw omdat ze hem deed denken aan Yoko Ono. Maar toen zijn geestelijke gezondheid nog achteruitging, keerde hij zich tegen zijn idool.

Enkele uren voor de aanslag hadden de twee nog oog in oog gestaan. Ze hadden elkaar zelfs de hand geschud. Op vriendelijk verzoek van Chapman had Lennon diens exemplaar van zijn jongste album gesigeerd. Double Fantasy was aanvankelijk niet bijster enthousiast ontvangen, maar werd postuum toch een succes. Twee singles uit de elpee werden zelfs grote hits: Woman en (Just Like) Starting Over. Opnieuw beginnen? Neen, dat is er nooit bij.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be