11-12-17

Maandag 11 december 2017

Yer Blues

The Dirty Mac

 

SUPERGROEP IN HET CIRCUS

Op deze dag in 1968 werd de televisiespecial ‘Rolling Stones’ Rock And Roll Circus’ opgenomen. Het duurde wel bijna dertig jaar voor er iets van te zien of te horen was.

Je zou het een soort festival noemen, in een circustent, gevuld met vrienden van de optredende artiesten. Tussen acrobatentoeren door, werden The Rolling Stones voorafgegaan door Jethro Tull, The Who, Marianne Faithful en Taj Mahal. De verrassing van de avond was echter The Dirty Mac, een supergroep die ooit maar één keer optrad en dat was die dag. John Lennon, die voor het eerst zonder de rest van The Beatles speelde, had een aardig clubje rond zich verzameld: Eric Clapton, Keith Richards en Mitch Mitchell, de drummer van The Jimi Hendrix Experience. Ze speelden Yer Blues, een song die Lennon had geschreven voor het album The Beatles, dat bekend staat als The White Album of ‘de dubbele witte’, gelijk wij zeggen. Daarna kwam Yoko Ono op het podium. Logisch, want Lennon ging in die tijd nergens zonder haar. Begeleid door The Dirty Mac – zo genoemd met een knipoog naar Fleetwood Mac – en violist Ivry Gitlis improviseerde zij op de jamsessie van een bluesstandaard. Het nummer kreeg later Whole Lotta Yoko als titel mee. Dan kondigde Lennon The Stones aan, die onder meer een lange versie van Sympathy For The Devil brachten.

JukeCircus.jpgDe opnames, die kort na de middag waren begonnen, duurden tot vijf uur ’s morgens. Iedereen was uitgeput. Misschien had dat ermee te maken dat Mick Jagger zijn veto uitsprak over de BBC-uitzending. Hij bleek teleurgesteld, was niet tevreden over de prestatie van The Stones, zeker niet over de toen zwaar verslaafde Brian Jones. Het werd trouwens Jones’ laatste optreden. Maar het mag duidelijk zijn dat Jagger zich ook een beetje weggeblazen voelde door de uitbundige show van The Who, die in tegenstelling tot de titel van hun song A Quick One While He’s Away meer dan zeven minuten rekten. Tot in 1996 bleven de opnames in de kluis liggen. Op 12 oktober van dat jaar werden de beelden voor het eerst vertoond op het New York Film Festival. Er kwam toen ook een video en een album op de markt.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be