12-12-17

Dinsdag 12 december 2017

Love The One You’re With

Stephen Stills

 

OPGEDRAGEN AAN JIMI

Op deze dag in 1970 werd de single Love The One You’re With van Stephen Stills uitgebracht. Het nummer kent inmiddels covers van een diversiteit aan artiesten, van The Isley Brothers tot zelfs Bucks Fizz. Oorspronkelijk stond het op Stills eerste solo-elpee Stephen Stills. Die plaat werd net als After The Goldrush van Neil Young, Songs For Beginners van Graham Nash en If I Could Only Remember My Name van David Crosby, uitgebracht binnen de twaalf maanden na het verschijnen van Déja Vu van Crosby, Stills, Nash & Young. Zoveel talent op een kluitje.

JukeLove.jpgVaak hoor je dat de inspiratie voor de song van keyboardscrack Billy Preston kwam. “If you can’t be with the one you love, love the one you’re with”, zou een vaste uitdrukking van hem zijn geweest. Soulzangeres Doris Troy beweert echter dat zij de magische zin aanbracht. Het was tijdens een feestje, waar Stephen Stills beteuterd in z’n eentje rondliep. “Love the one you’re with, sugar”, zou zij toen hebben gezegd. De beide versies van het verhaal eindigen met de opmerking dat Stills nadrukkelijk de toelating heeft gevraagd om de frase te bezigen. Daar kunnen we dus al gerust in zijn.

Rita Coolidge, John Sebastian, David Crosby en Graham Nash zingen backing vocals op Love The One You’re With. Verder staat heel dit debuutalbum bol van bekende collega’s. Mama Cass doet mee, Eric Clapton, Ringo Starr en Booker T. Jones. Zelfs Jimi Hendrix speelt gitaar op één track. Omdat die overleed tussen de opname en de release werd de plaat aan hem opgedragen. Stephen Stills verbleef met een aantal vrienden in de Rocky Mountains in Colorado toen hij de dood van Jimi Hendrix vernam. Ze bleven heel de nacht wakker om herinneringen aan hem op te halen. Bij hen was ook de fotograaf Henry Diltz, die het verhaal in zijn memoires opdist. Toen het klaar werd, merkten ze dat het stevig had gesneeuwd. Stephen Stills nam een gitaar en ging buiten op een houten hekje zitten. Diltz drukte af. Dat werd de hoesfoto. Blijkt nog actueel ook.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.