13-12-17

Woensdag 13 december 2017

Midnite Cruiser

Steely Dan

 

DE VERGETEN GITARIST

Vandaag viert Jeff ‘Skunk’ Baxter zijn 69ste verjaardag. Hij is een specialist in militaire technologie en een Amerikaanse adviseur voor defensie. Echt waar, maar daar willen wij het hier natuurlijk niet over hebben. Hij heeft een verleden als een sessiemuzikant die allerlei snaarinstrumenten bespeelde op platen van onder meer Eric Clapton, Joni Mitchell, Dolly Parton en Bryan Adams. De opmerkelijke break in Hot Stuff van Donna Summer is zelfs van hem. Een tijdlang toerde hij in de begeleidingsband van Linda Ronstadt en ook met The Doobie Brothers ging hij op tournee. Naar verloop van tijd werd hij officieel lid van de Doobies. Zijn eerste plaat in die hoedanigheid was Stampede uit 1975, maar hij deed ook mee op de opvolger Takin’ It To The Street, waarvan de titeltrack een hit werd.

Skunk Baxter was echter ook een van de oprichters van Steely Dan. Er wordt wel eens gedacht dat die naam enkel sloeg op het duo Donald Fagen en de in september overleden Walter Becker. En dat die zich lieten omringen door gelegenheidsmuzikanten. Het feit dat ze in onderstaande clip herhaaldelijk met z’n tweetjes worden afgebeeld, is daar een aanwijzing van. Maar in 1972 was het wel degelijk een zeskoppige band. De leden poseren samen op de openklapbare binnenhoes van hun debuutelpee Can’t Buy A Thrill. Naast Fagen, Becker en Baxter zijn het zanger David Palmer, gitarist Denny Dias en drummer Jim Hodder.

JukeBaxt.jpgToen Fagen en Becker besloten geen concerten meer te geven, maar zich toe te leggen op studiowerk, verliet Skunk Baxter Steely Dan. Hij heeft meegewerkt aan hun eerste drie albums: Can’t Buy A Thrill (’72), Countown To Ecstasy (’73) en Pretzel Logic (’74). Hoewel hij ook opmerkelijke solo’s heeft afgeleverd voor pakweg My Old School, Bodhisattva en The Boston Rag op de latere platen, is vooral zijn inbreng op de eerste worp Can’t Buy A Thrill groot geweest. Hij speelt op alle tracks gitaar, soms ook ‘pedal steel guitar’. Maar hij neemt ook de solo’s voor zijn rekening op de helft van de songs. Dat is bijvoorbeeld het geval met Midnite Cruiser, het vierde nummer van de A-kant. Het is natuurlijk in verdrukking geraakt door Do It Again, Reelin’ In The Years en Dirty Work, maar ik heb het altijd best aardig gevonden. Opmerkelijk is dat Midnite Cruiser gezongen wordt door drummer Jim Hodder. Trouwens, Can’t Buy A Thrill mag dan de enige plaat zijn met Steely Dan’s originele zanger David Palmer, hij zingt amper op twee van de tien tracks lead, voor de rest enkel backing vocals of verdubbeling van Donald Fagen.  

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

De commentaren zijn gesloten.