14-12-17

Donderdag 14 december 2017

Bring ‘Em All In

Mike Scott

 

GECOVERD OP STRAAT JukeScott.jpg

Vandaag wordt Mike Scott 59. Ik leerde hem in het begin van de jaren tachtig kennen als frontman van The Waterboys. Hoewel hij samen met Anthony Thistletwaite en Karl Wallinger eigenlijk maar een trio vormde, konden die samen nogal een stukje ‘wall of sound’ bouwen. Het grote succes spoelde aan met de derde elpee, This Is The Sea, uit 1985. Daarop stond de hitsingle The Whole Of The Moon. Als je het nu hoort, zal het je verwonderen, maar in die dagen werd daar op gedanst. Het was in de tijd dat ik als programmasamensteller voor de popuitzendingen van BRT 2 werkte. Soms werd er live uitgezonden vanop een locatie. Toen we zo’n show opvoerden in de aardig volgelopen Grenslandhallen in Hasselt barstte de tent bij The Whole Of The Moon, het eerste nummer dat keihard gespeeld werd. Om het geheel wat dramatiek mee te geven, was er op voorhand een intromix gemaakt waarin ook het blazersbegin van de elpee-opener Don’t Bang The Drum verwerkt was. Sedertdien heb ik die plaat niet meer uit mijn kast getrokken. Of toch wel: één keer, toen ik bezoek had van iemand die in 1985 nog een kleuter was en die eindelijk eens dat album wou horen, dat zo vaak opduikt in lijstjes met de beste producties aller tijden. Ook Fisherman’s Blues uit 1988, waarop The Waterboys de folkweg insloegen, schuif ik zelden of nooit nog in de cd-speler. Als Mike Scott hier eens door de huiskamer klinkt, is het iets uit de twee albums die hij in zijn eentje maakte: Still Burning uit 1997 of meer nog zijn debuut Bring ‘Em All In uit 1995, waarop hij alle instrumenten zelf speelt. Naast de titeltrack luister ik nog eens graag naar What Do You Want Me To Do?.

Een van de bekendste liedjes van Luka Bloom en een onvermijdelijk meezingmoment tijdens zijn concerten is My Sunny Sailor Boy. Weet je dat dat een compositie van Mike Scott is? The Waterboys namen het op voor het album Room To Roam uit 1990, maar het verscheen alleen op de luxe re-release in 2008. Toen ik het Luka Bloom eens in de AB in Brussel hoorde brengen, prees hij Mike Scott als de beste singer-songwriter ooit.

Mike Scott is geboren en getogen in het Schotse Edinburgh, maar hij woont al jaren in het Ierse Dublin, een stad waarover hij in City Full Of Ghosts zingt dat het ‘a city full of shite’ is. Ook leuk is hoe hij in die tekst geconfronteerd wordt met zijn verleden: ‘Dublin is a city full of buskers playing old Waterboys hits’. Als straatmuzikanten je coveren, dan heb je het eigenlijk toch ver geschopt, niet?

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.