15-12-17

Vrijdag 15 december

In The Mood

Glenn Miller

 

JukeMiller.jpgGEEN SPOOR

Vandaag is het 73 jaar geleden dat Glenn Miller spoorlos verdween. Hij was op weg van Londen naar Parijs toen zijn vliegtuig bij slecht weer in het Kanaal stortte. Omdat het toestel en zijn lichaam nooit werden gevonden, ontstonden er speculaties. Een van de theorieën is dat hij onder bommenwerpers vloog toen die, terugkerend van een onderbroken missie, de overschot aan explosieven in zee dropten. Maar getuigen zagen een eenmotorig toestel als dat van hem ver verwijderd van de zone waar die bommen werden gelost.

Trombonist Glenn Miller speelde van in de jaren twintig in verschillende orkesten. Tot twee keer toe richtte hij een eigen band op, maar het succes kwam er pas op het einde van de jaren dertig toen hij als arrangeur een eigen, heel herkenbare sound ontwikkelde. Hij liet een klarinet en een tenorsaxofoon de melodielijn spelen, in harmonie met drie andere saxen.

Toen Billboard in juli 1940 voor het eerst een Amerikaanse hitparade publiceerde, stond het orkest van Glenn Miller met drie nummers in de top-10. In The Mood bleef tot vandaag zijn grootste hit, geschreven door het ‘Tin Pan Alley’-duo Joe Garland en Andy Razaf. In het instrumentale slot van All You Need Is Love van The Beatles is een stukje van In The Mood te horen. De eigenaars van Millers auteursrechten kregen hiervoor een vergoeding.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.