16-12-17

Zaterdag 16 december 2017

Longer

Dan Fogelberg

 

OPENINGSDANS

Het is vandaag tien jaar geleden dat de Amerikaanse singer-songwriter Dan Fogelberg aan prostaatkanker overleed. Hij was 56 jaar. Zijn as werd uitgestrooid in de Atlantische Oceaan. Eigenlijk is hij tot aan zijn dood muziek blijven maken, maar ik ken alleen zijn werk van het einde van de jaren zeventig tot het begin van de jaren tachtig.JukeDan.jpg

Ongetwijfeld zijn meest bekende song is Longer, een track van zijn elpee Phoenix uit 1979. Hij haalde er de tweede plaats in de Amerikaanse hitparade mee. Als ik het vandaag beluister, met al die strijkers en die solo op bugel, klinkt het wat stroperig. Hij heeft zelf eens gezegd dat hij hiermee eindelijk in liften zou te horen zijn. In de Verenigde Staten is dit echter een klassieker als openingsdans op bruiloften. En het moet gezegd – zoek de tekst maar eens op – het is inderdaad een sterke liefdesverklaring. Hij heeft het trouwens geschreven voor zijn toenmalige partner Maggie Slaymaker. En nog wel in een hangmat tijdens een gezamenlijke vakantie in Maui op Hawaï. “The song seemed to write itself”, zei hij in een online-interview op een Amerikaanse oldieswebsite. Ja, zo kan ik het ook.

Longer lijkt aan te leunen tegen Here, There And Everywhere van The Beatles. Dat kan niet verwonderen, want Dan Fogelberg is op zijn veertiende beginnen musiceren in een bandje dat The Clan heette en dat The Beatles coverde.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.