18-12-17

Maandag 18 december 2017

Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan

Het

 

HEEL DE DAG IN BED

Dat gevoel bekruipt ons allemaal wel eens op een maandagmorgen, zeker tijdens de donkere dagen van december. De single Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan van de formatie Het kwam op deze dag in 1965 binnen in de Nederlandse Top-40. Het plaatje, dat bij ons de lijsten niet haalde, geraakte tot op de negende plaats. “Ik blijf in bed, de hele dag.”

JukeHet.jpgTerwijl de Nederlandse popgroepen in die tijd probeerden om in het Engels te zingen, viel dit nummer op omwille van de semikomische tekst in het Nederlands. De song was geschreven door Bob Bouber, die in het echt Boris Blom heet. Hij is inmiddels acteur, regisseur, impresario en organisator van culturele activiteiten geweest, maar hij gaat de geschiedenis in als de oprichter van de beatband ZZ en de Maskers. De groepsleden ontleenden die naam aan hun podiumact met Zorromaskers en ze waren halfweg de jaren zestig heel populair.

Bob Bouber was wel degelijk de auteur van Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan, maar liet het pseudoniem van zijn vrouw Tinka Bouber op het label afdrukken. Hoewel hij bij ZZ en de Maskers zong, liet hij deze keer de zangpartij over aan de vier geleden gestorven Jacques Zwart. De rest van de groep Het werd samengesteld met muzikanten van de Amsterdamse band The Mads.

Dat dit plaatje in één klap landelijke bekendheid verwierf, is ongetwijfeld te danken aan een promotiestunt die Bob Bouber had bedacht. Op de dag van de release sjeesden de Het-jongens door het spitsuur in Amsterdam in een bed op wieltjes. Na tien minuten maakte de politie een einde aan de show en werden ze opgepakt. Dat haalde natuurlijk de kranten en tot wat dat leidde, weten we. Het is inmiddels een Nederlandstalige klassieker. Vandaar dat Neerlands Hoop in 1976 een versie op de elpee Hoezo Jeugdsentiment zette. Er bestaan ook uitvoeringen op soloplaten van Henny Vrienten (Doe Maar) en Henk Westbroek (Het Goede Doel).

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.