01-01-18

Maandag 1 januari 2018

Cool For Cats

Squeeze

 

MELK IS GOED VOOR ELK

Vandaag zestig jaar geleden werd de eerste aflevering uitgezonden van het Britse televisieprogramma ‘Cool For Cats’. Het wordt beschouwd als de eerste Europese tv-show met aandacht voor populaire muziek en gericht op een jong publiek. Er waren geen optredens te zien, er werden enkel plaatjes gedraaid, waarna die becommentarieerd werden. Net zoals later bij het Nederlandse ‘TopPop’ werd er wel af en toe een dansje opgevoerd door The Dougie Squire Dancers, onder wie de toen totaal onbekende Una Stubbs. Nu is zij een bekende actrice, te zien in onder meer de serie ‘Sherlock’. Oorspronkelijk duurde ‘Cool For Cats’ maar een kwartiertje, maar het succes was zo groot dat de zendtijd snel werd uitgebreid. Al gauw werd zelfs overgeschakeld op twee edities per week.

JukeCats.jpgHoewel er in de songtekst niet direct naar verwezen wordt, was het dit televisieprogramma dat de inspiratie leverde voor Cool For Cats, volgens de statistieken de grootste hit van Squeeze. Dat heeft co-auteur Chris Difford herhaaldelijk in interviews verteld. Ook ‘Sweeny’ komt ter sprake. Dat was een politiefeuilleton.

Cool For Cats was in 1979 de tweede single uit het gelijknamige tweede album van Squeeze. In die tijd was Jools Holland nog de toetsenist van de band. Altijd nam Glenn Tilbrook de zangpartij voor zijn rekening, Cool For Cats is de enige Squeeze-song waarop Chris Difford de lead vocals verzorgt. Nu ja, parlando is een betere omschrijving. Het was eigenlijk vooral ritmisch vertellen in een aangedikt cockneyaccent. Het klinkt alsof hij met zijn maten in de pub zit.

In 1992 werd Cool For Cats heruitgebracht en belandde de single opnieuw in de hitparade. De aanleiding voor de re-release was dat de song toen gebruikt werd in televisiereclame voor… melk.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.