04-01-18

Donderdag 4 januari 2018

El Paso

Marty Robbins

 

JukePaso.jpgOP DE GRENS

Op deze dag in 1960 stond El Paso van Marty Robbins op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Niet alleen in de countrylijst, maar ook in de algemene lijst. Het was een track uit zijn elpee Gunfighter Ballads And Trail Songs. Opmerkelijk was dat het plaatje meer dan vier minuten duurde, uitzonderlijk in die dagen. Volgens mensen die statistieken bijhouden, was dit de eerste nummer 1 met zo’n speelduur. Hier duurt het nog wat langer, maar dat is omdat ik bij voorkeur live uitvoeringen geef.

Marty Robbins schreef deze song toen hij met vrouw en kinderen door Texas reisde. Maar naar aloude countrytraditie verwerkte hij er wel drama in, van romantiek tot moord. Het leverde hem de allereerste Grammy voor country op.

In een poging het succes te verlengen, schreef Marty Robbins nog enkele sequals. In Faleena (From El Paso) heeft hij het over het Mexicaanse meisje dat hij eerder had opgevoerd. In El Paso City overvliegt hij de stad en denkt hij terug aan de oorspronkelijke song.

Voor wie dit allemaal té cowboy vindt: El Paso was een van de favoriete nummers van Grateful Dead, die het herhaaldelijk live uitvoerden en het op diverse albums zetten.

El Paso is een stad in het uiterste westen van Texas, aan de rivier Rio Grande, op de grens met Mexico. Waarom het plaatsje zo vaak wordt bezongen, is mij een raadsel, maar op een website die woorden terugvindt in liedjesteksten, zie ik maar liefst 4.210 verwijzingen naar El Paso. Om het met een Hoste-woordspeling te zeggen: daar pas ik voor. Ik weet al lang wat mijn lievelingsnummer in deze categorie is: El Paso van The Gourds. Ik kan je alleen maar aanraden alle plaatjes van die band te beluisteren.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

Commentaren

4 januari 1960 was een maandag en dus de eerste schooldag na het kerstverlof waarbij we afscheid hadden genomen van de jaren vijftig en tezamen de nieuwe jaren zestig tegen onze boezem aandrukten.
Die dag stapte ik met volle moed weer naar de schoolbanken van het derde "studiejaar" (zoals dat in die tijd heette) van het Sint-Michielsinstituut van Leopoldsburg. De naam van onze meester-broeder ontsnapt mij nu even. Ik herinner mij nog duidelijk dat we dat jaar wat meer te weten kwamen over Congo dat op de laatste dag van dit studiejaar onafhankelijk werd, 30 juni 1960 dus.
8 dagen later dan 4 januari werd ik 8 jaar en zat ik dus in de klas met allemaal jongetjes die in 1960 9 jaar zouden worden. Mijn ouders hadden enkele jaren eerder beslist om mij een jaartje vroeger naar de lagere school te sturen. Was ik dan zo'n uitblinker geweest in de kleuterklas (ik betwijfel het) of had deze beslissing een andere praktische reden? Ik kan het hen niet meer vragen. Ze zijn al lang overleden en ze zouden beiden in de komende weken 106 jaar zijn geworden.
Nog een anekdote van dat jaar: we konden goede punten verdienen door extra huiswerk te maken. Dus loste ik in mijn speciaal schrift moeilijke berekeningen op. Hoeveel is 32.000 + 64.000? 96.000 natuurlijk. Veel moeilijker dan 32 + 64 met daarachter drie nullen, niet? Uitslover dat ik was!
Wat heeft dit met "El Paso" te maken? Eigenlijk niets. Maar de melodie van het liedje ken ik op mijn duimpje en kan ik zo meefluiten. Het was toen nog iets te vroeg om de Engelse tekst te begrijpen.
Wel kan ik vermelden dat dit liedje als nummer 1 in de Billboard Hot 100 in 1960 opgevolgd werd door kleppers als "Running Bear" van Johnny Preston (hier geen cowboys maar indianen); "Stuck on you", "It's now or never" en "Are you lonesome tonight" van Elvis; "Cathy's clown" van The Everly Brothers; "Everybody's somebody's fool" van Connie Francis (o, wat was ik verliefd op haar en haar stem, maar spijtig genoeg zou dit onbeantwoorde liefde blijven want zij was 13 jaar ouder dan ik); "I'm sorry" van Brenda Lee (misschien wel het beste nummer van de vroege jaren zestig en naar verluidt in één 'take' opgenomen); "Itsy bitsy teenie weenie yellow polka dot bikini" van Brian Hyland (en de zanger verwees hier niet naar het atol waar de eerste Amerikaanse atoombommen werden uitgeprobeerd) en "The twist" van Chubby Checker (die later trouwde met de Nederlandse Rina Lodders, Miss World van 1962).
Maar nog méér dan van "El Paso" hield ik van Marty's nummer "Devil Woman". Het was zijn zevende singel en deze kwam in juni 1962 ook aan de top van de "Hot Country Songs" te staan maar de 'cross-over' naar de Billboard was iets minder succesvol en hield het op plaats 16 voor bekeken. En toch vind ik deze song nog mooier en het melodietje 'catchy'-er.
En nu nog een anekdote over Marty Robbins of eerder over één van zijn bewonderaars : in de zomer van 2016 was ik op bezoek bij Belgische vrienden (tevens American citizens) in Sacramento en ontmoette ik hun nonkel Etienne die zestig jaar geleden via Canada naar de VS emigreerde. Zij noemde hem daar allemaal Steve want de naam Etienne was voor een Amerikaan niet uit te spreken. Zijn favoriete artiest was Marty Robbins. Steve was net als hem een echte cowboy geworden. Na twaalf stielen en dertien ongelukken was hij een echte paardenfluisteraar geworden en tevens 'golddigger'. Nu is Steve 81 en binnenkort komt hij voor de eerste maal terug naar België om de verjaardag van zijn moeder bij te wonen. Zij wordt 100 jaar : een echte "Devil Woman":
https://youtu.be/czVopvpn-t4

Gepost door: Marc Aerts | 04-01-18

Reageren op dit commentaar

Heel mooi, Marc.

Gepost door: André | 05-01-18

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.