04-01-18

Donderdag 4 januari 2018

El Paso

Marty Robbins

 

JukePaso.jpgOP DE GRENS

Op deze dag in 1960 stond El Paso van Marty Robbins op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Niet alleen in de countrylijst, maar ook in de algemene lijst. Het was een track uit zijn elpee Gunfighter Ballads And Trail Songs. Opmerkelijk was dat het plaatje meer dan vier minuten duurde, uitzonderlijk in die dagen. Volgens mensen die statistieken bijhouden, was dit de eerste nummer 1 met zo’n speelduur. Hier duurt het nog wat langer, maar dat is omdat ik bij voorkeur live uitvoeringen geef.

Marty Robbins schreef deze song toen hij met vrouw en kinderen door Texas reisde. Maar naar aloude countrytraditie verwerkte hij er wel drama in, van romantiek tot moord. Het leverde hem de allereerste Grammy voor country op.

In een poging het succes te verlengen, schreef Marty Robbins nog enkele sequals. In Faleena (From El Paso) heeft hij het over het Mexicaanse meisje dat hij eerder had opgevoerd. In El Paso City overvliegt hij de stad en denkt hij terug aan de oorspronkelijke song.

Voor wie dit allemaal té cowboy vindt: El Paso was een van de favoriete nummers van Grateful Dead, die het herhaaldelijk live uitvoerden en het op diverse albums zetten.

El Paso is een stad in het uiterste westen van Texas, aan de rivier Rio Grande, op de grens met Mexico. Waarom het plaatsje zo vaak wordt bezongen, is mij een raadsel, maar op een website die woorden terugvindt in liedjesteksten, zie ik maar liefst 4.210 verwijzingen naar El Paso. Om het met een Hoste-woordspeling te zeggen: daar pas ik voor. Ik weet al lang wat mijn lievelingsnummer in deze categorie is: El Paso van The Gourds. Ik kan je alleen maar aanraden alle plaatjes van die band te beluisteren.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be