05-01-18

Vrijdag 5 januari 2018

The Beat Goes On

Sonny & Cher

 

KIJK ONS EENS JukeBeat.jpg

Vandaag twintig jaar geleden overleed Sonny Bono nadat hij bij het skiën tegen een boom botste. Hij was nochtans heel ervaren op de latten. Tijdens de begrafenisplechtigheid zong zijn ex Cher hun hit The Beat Goes On. Die singletitel staat trouwens op zijn grafsteen gebeiteld.

Hij was van Italiaanse afkomst en heette eigenlijk Salvatore Bono. Haar echte naam Cherilyn Sarkisian bewijst haar Armeense roots. De twee leerden elkaar kennen toen ze in de Gold Star Studios van de vermaarde producer Phil Spector werkten. Zij werd ingehuurd als achtergrondzangeres en is onder meer te horen op typische ‘Wall of Sound’-producties van Spector zoals Be My Baby van The Ronettes en You’ve Lost That Loving Feeling van The Righteous Brothers. Hij stond ook af en toe voor de microfoon, maar trad meer op als producer en songschrijver. Zo is hij de auteur van Things You Do To Me van Sam Cooke, She Said Yeah van The Rolling Stones en het vaak gecoverde Needles And Pins, origineel van Jackie DeShannon.

jukeSonny.jpgNa een mislukte lancering onder de pseudoniemen Caesar and Cleo boekte het duo snel daarna succes als Sonny & Cher. In de loop van 1965 haalden liefst vijf songs van hen de top-20 van de Amerikaanse hitparade. Ze staan allemaal op het debuutalbum Look At Us. Hun meest bekende nummer uit die tijd is I Got You Babe. Nochtans deed die single het hier minder goed dan de latere plaatjes Sing C’est La Vie en Little Man, die allebei nummer 1 werden in België. Opmerkelijk is dat Cher ondertussen ook een solocarrière uitbouwde, onder meer met hits als Bang Bang, trouwens ook een compositie van haar echtgenoot.

Sonny en Cher waren van 1964 tot 1975 getrouwd. Dat zij de scheiding goed had verwerkt, bleek tijdens haar toespraak op zijn begrafenis, toen ze tussen haar tranen door hem ‘the most unforgettable character I’ve ever met’ noemde. Datzelfde jaar bracht ze haar 23ste album uit: Believe, met de gelijknamige discohit. In het cd-boekje liet ze ‘In memory of Son’ afdrukken.

Terwijl zijn ex succes boekte als actrice en zangeres, stapte Sonny Bono in de politiek. Vier jaar was hij burgemeester van Palm Springs en in 1994 won hij voor de Republikeinen een zitje in het Huis van Afgevaardigden. Daar was hij de drijvende kracht achter een wetswijziging die de termijn van verschuldigde auteursrechten met twintig jaar verlengde. Deze regulering wordt de ‘Sonny Bono Act’ genoemd.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.