13-01-18

Zaterdag 13 januari 2018

Block Buster!

The Sweet

 

GLAMROCKTIJDEN

Vandaag 45 jaar geleden stond The Sweet op de eerste plaats in de Britse hitparade met Block Buster! Ze hadden eerder al hitjes gehad met Funny Funny, Poppa Joe en Wig Wam Bam, maar deze single werd hun grootste succes. The Sweet bestaat nog altijd, meer zelfs: de band is verdubbeld. Er toeren twee formaties onder die naam, een gevormd door gitarist Andy Scott en een ander rond bassist Steve Priest. Zanger Brian Connolly en drummer Mick Tucker hebben inmiddels het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld.

JukeSweet.jpgBlock Buster! werd geschreven door Nicky Chinn en Mike Chapman, maar de eigenlijke producer was Phil Wainman, die later ook met XTC en The Boomtown Rats werkte. Op hun eerste plaatjes speelden de bandleden van The Sweet niet zelf, er werden studiomuzikanten ingehuurd. Nu wilden ze alles wel eigenhandig doen. Wainman stemde in, maar zette hen wel onder druk. De voorwaarde was dat zij even snel als de sessiemuzikanten zouden werken, anders moesten zij zelf de extra studiotijd betalen. Dat motiveerde kennelijk. “It was great, because they went in there mad as hell”, zei Wainman onlangs in het magazine Uncut. Ze zouden eens laten zien wast ze konden. Op één dag was de klus geklaard. Alleen de zangpartijen liepen wat uit. Connolly moest herhaaldelijk opnieuw beginnen. “Until he was blue in the face”, herinnert Steve Priest zich. Vervolgens ging Phil Wainman aan de slag. Van oorsprong een drummer paste hij het slagwerk aan, haalde er een wah-wah bij en diepte een sirene op uit zijn trukendoos. Dat loeiende begin was echt een aandachtstrekker, maar in de V.S. mocht het nummer zo niet op de radio worden gedraaid. Het sirenegeluid zou automobilisten in verwarring kunnen brengen.

Kort voor de release van Block Buster! kwam The Jean Genie van David Bowie uit. De Sweet-jongens schrokken zich een pruik toen ze die song hoorde. Hij was gebaseerd op precies dezelfde gitaarriff, eigenlijk een beetje een bluesstandaard. Zij overwogen ernstig om Block Buster! niet uit te brengen, maar de platenbazen hadden geen bezwaar. En kijk, de twee singles stegen zij aan zij in de hitparades. Uiteindelijke strandde David Bowie wel op nummer 2 terwijl The Sweet het hoogste schavotje bereikte. Jaja, The Sweet klopte David Bowie in de glamrocktijden. Tot vandaag weten Andy Scott en Steve Priest nog altijd niet hoe het precies is gelopen. Zij zoeken een verklaring in het feit dat zij en David Bowie bij hetzelfde platenlabel zaten. Misschien hebben managers of geluidstechnici met elkaar gesproken. Steve Priest heeft – ik citeer nog altijd uit Uncut – zo zijn eigen idee: “In the RCA building they would play demos with the doors open. I don’t know who came up with the idea first.”

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be