15-01-18

Maandag 15 januari 2018

Smokin’ In The Boy’s Room

Brownsville Station

 

ROKEN ALS VORM VAN VERZET

Op deze dag in 1974 kreeg de Amerikaanse rockband Brownsville Station een gouden plaat voor Smokin’ In The Boy’s Room. Enkele dagen eerder had het plaatje zijn hoogste positie bereikt in de Amerikaanse hitparade, de derde plek.

JukeSmokin.jpgHet nummer werd geschreven door zanger en gitarist Cub Koda, die bij de opname ook mondharmonica speelde. Hij werkte er een halfuurtje aan en het duurde niet veel langer voor de groep het op band had staan. Het werd de afsluiter van hun derde album Yeah!. Aanvankelijk wou de platenfirma het niet op single uitbrengen, maar toen enkele radiostations de elpeetrack begonnen te draaien, stroomden de verzoeken binnen en volgde alsnog een release op 45 toeren. Het werd de grootste hit van Brownsville Station. Verwonderlijk was dat eigenlijk niet. Het rockte lekker en de tekst over stiekem roken in de jongenstoiletten op school werd een strijdlied voor opstandige jongeren. ‘Now, teacher, don’t fill me up with your rules.’

In 1985 werd Smokin’ In The Boy’s Room gecoverd door Mötley Crüe op het album Theatre Of Pain. Het werd hun eerste top-20-hit in de States.

PS / Ik gebruik de schrijfwijze Smokin’ In The Boy’s Room, zoals het op de hoezen van de elpee en de single staat. Taalkundig klopt dit nochtans niet. Dat moet eigenlijk ‘boys’ room’ zijn.  

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.