16-01-18

Dinsdag 16 januari 2018

What Difference Does It Make?

The Smiths

EEN VERSCHIL?

Of het een verschil maakt? Het zal wel zijn, dit nummer is bijna 35 jaar oud. Op 16 januari 1984 brachten The Smiths de single What Difference Does It Make? uit. Morrissey noemde het later een van de slechtste Smiths-songs, maar het werd wel de eerste grote hit voor de groep. Met de jingle-jangle openingsriff schreef Johnny Marr geschiedenis. Groot was het verschil met de plaatjes die toen in de hitparade stonden. Ik was meteen verkocht.

JukeSmiths.jpgWhat Difference Does It Make? was een voorloper van het naamloze debuutalbum dat een dikke maand later verscheen. Bij het vinyl exemplaar dat ik heb, zit een bonussingle die maar aan één kant kan gespeeld worden. Daar staat This Charming Man op. Ik draai nog graag de openingssleper Reel Around The Fountain, waarop Paul Carrack piano en orgel speelt.

Die zomer - is dat echt al zo lang geleden? - zag ik The Smiths op het festival Breekend in Bree. Het moet een van hun eerste concerten in België zijn geweest. Ik heb nog een foto van het agentschap Limbupress waarop ik in de ‘frontstage area’ sta, door een gammele nadarafsluiting van het publiek gescheiden. Ook Mark Coenegracht van Het Laatste Nieuws is te herkennen en Marc Vandermaesen, met wie ik toen programma’s maakte voor BRT 2 Omroep Limburg. Trouwe lezer André Convents, die er ongetwijfeld ook was, kan waarschijnlijk nog bijkomende informatie leveren. Morrissey rolde spastisch over het podium met een bos gladiolen in zijn kontzak. Ook al zou hij Heaven Knows I’m Miserable Now niet hebben gezongen, dan nog hadden we aan hem gezien hoe ellendig hij zich voelde.

De feiten zijn verjaard, ik mag ze nu wel bekennen: bij het verlaten van het terrein heb ik mijn backstagepasje gegeven aan een lief meisje dat me smeekte haar tot bij Morrissey te smokkelen. Ik weet niet of ze bij hem is geraakt, maar ik ben wel zeker dat zij hem niet heeft kunnen opbeuren.

 

 

 

Commentaren

Wat méér is : the Smiths op het Breekendfestival in Bree op 22 april 1984 was het enige concert dat ze ooit in de Benelux gaven ! Dat jaar ook op de affiche in Bree o.m. the Bollock Brothers en Snowy White.

Gepost door: André Convents | 16-01-18

Reageren op dit commentaar

Ik wist wel dat ik op jou kon rekenen, André. Merci

Gepost door: André Grosemans | 16-01-18

Reageren op dit commentaar

Ik wist wel dat ik op jou kon rekenen, André. Merci

Gepost door: André Grosemans | 16-01-18

Reageren op dit commentaar

Hij haar ook niet denk ik :)
Dat het het enige concert was in België heb ik ook altijd gehoord, toch jaloers op Dré, en nog wel zo dicht bij huis toen! grtz, christof

Gepost door: christof | 17-01-18

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.