18-01-18

Donderdag 18 januari 2018

Daniel

Elton John

 

VIETNAMVETERAAN

Het is vandaag 45 jaar geleden dat Elton John zijn zesde elpee uitbracht: Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player. Op de hoes stond dat het album werd opgenomen in de Strawberry Studios, maar het gebeurde in Château d’Hérouville in Frankrijk, waar hij een jaar eerder Honky Château had ingeblikt.

JukeJohn.jpgDe plaat bevatte twee grote hits die tot vandaag tot zijn meest bekende songs behoren. Eerst was er Crocodile Rock, in 1972 al op single uitgebracht ter aankondiging van de elpee. Dat werd zijn eerste Amerikaanse nummer 1. Het ging over de tijd ‘when rock was young’ en tekstueel werd er dan ook gretig geciteerd uit fifties- en sixtiessongs. ‘When all the other kids were rocking around the clock.’ Ook de muzikale inspiratie is overduidelijk. De door Elton John gespeelde farfisa-orgel, die heel de song domineert, doet in het begint wel erg veel aan Let’s Dance van Chris Montez denken. En het refrein heeft alles van Speedy Gonzales van Pat Boone.

En dan was er Daniel. De platenfirma wou het eerst niet op single uitbrengen. Ze vonden het te triest. Het werd toch een hit, vooral in de Lage Landen. Terwijl Crocodile Rock hier de hitparade niet haalde, stond Daniel er zeven weken in met de elfde plek als toppositie. Wat de luisteraars toen niet wisten, was dat het eigenlijk over een Vietnamveteraan ging. ‘Do you still feel the pain op the scars that won’t heal?’

“Het is de meest verkeerd geïnterpreteerde song die we hebben geschreven”, zei Bernie Taupin, de vaste tekstdichter van Elton John. “Men hoorde er een homohymne in of het verhaal van een familiale ruzie.” In werkelijkheid had hij inspiratie gevonden in een artikel in het magazine Time. Dat ging over de mannen die terugkwamen uit de oorlog en er niet in slaagden het gewone leven weer op te nemen. Taupin vertelde het vanuit het perspectief van een jongere broer. ‘Daniel, my brother, you’re older than me.’ En hij had het over ‘Spain’ omat dat nu eenmaal beter rijmde op ‘plane’. Toch werd oorspronkelijk de ware toedracht uitgeklaard, maar Elton John heeft dat fragment geschrapt omdat hij het te lang vond. En zo werd Daniel vatbaar voor veel interpretaties. Misschien heeft dat wel bijgedragen aan het succes.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be