23-01-18

Dinsdag 23 januari 2018

Alive Again

Chicago

 

LEVEND EN WELjukechicago.jpg

Het is vandaag veertig jaar geleden dat Terry Kath op een vreemde manier aan zijn einde kwam. Tijdens een party in het huis van een geluidstechnicus in Los Angeles schoot hij zich per vergissing door het hoofd met een halfautomatisch 9 mm-pistool. Tegen omstanders die hem vroegen voorzichtig te wezen, sprak hij zijn laatste woorden: “Je moet niet ongerust zijn, het is niet geladen.”

Terry Kath was gitarist, zanger en stichter van de originele bezetting van de formatie Chicago. Hij werd beschouwd als de front man van de band. Omwille van de gelijkenissen in hun stemmen noemde men hem wel eens ‘de blanke Ray Charles’. Voor The Chicago Transit Authority, het debuut van de groep in 1969, schreef hij het indrukwekkende Introduction, waarin jazz, blues, rock en salsa samensmolten. Ook het funky Mississippi Delta City Blues op de elpee Chicago XI is van zijn hand, net als de gerenommeerde gitaarsolo uit de hit 25 Or 6 To 4.

Na de dood van Terry Kath werd ernstig overwogen Chicago op te heffen, maar de groep besloot uiteindelijk toch door te gaan. Op het einde van het jaar verscheen hun album Hot Streets, waarop de singlehit Alive Again stond. Hoewel de tekst van de song de indruk wekt dat het een liefdesliedje is, was het duidelijk welk statement ze wilden maken. Het nummer – en vooral dan het gitaarspel – wordt ook wel eens gezien als een ode aan Terry Kath. Een echt eerbetoon kreeg hij pas twintig jaar na zijn dood toen Chicago het album The Innovative Guitar Of Terry Kath uitbracht.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.