25-01-18

Donderdag 25 januari 2018

I Like It Like That

Chris Kenner

 

ZO VIND IK HET LEUK

Op deze dag in 1976 overleed de in New Orleans geboren zanger en songschrijvers Chris Kenner. Je moet al… een kenner zijn om te weten wie hij was. Maar ook wie zijn naam nog nooit heeft gehoord, kent zeker een paar van zijn nummers, want hij heeft wel wat pareltjes geschreven.

JukeKenner.jpgOp het einde van de jaren vijftig maakte hij zijn eerste platen. Daar was Sick An Tired bij, later een hit in de versie van Fats Domino. Toen hij begon te werken met Allen Toussaint scoorde hij zijn grootste successen, zij het dat niet altijd zijn eigen uitvoering, maar eerder coverversies de hitparade haalden. Zijn Something You Got werd opgenomen door een diversiteit aan artiesten, onder wie Bobby Womack, Ramsey Lewis Trio, The Moody Blues, Fairport Convention en Jimi Hendrix. Bruce Springsteen speelde het wel eens live en zijn versie die hij in een radiostudio in Boston speelde, belandde vorig jaar op het album Acoustic Radio 1974, dat via Amazon te koop is, maar evenwel niet in zijn officiële discografie voorkomt.

Een van Kenners strafste werkstukken in het collectief geheugen is Land Of 1000 Dances. Toen hij het in 1963 uitbracht, klonk de opsomming van danssoorten nog als gospel met een New Orleans-piano. Nadat Wilson Picket het onder handen had genomen, werd het opzwepende soul. Die versie is tot vandaag het meest bekend, maar er zijn ook uitvoeringen van onder meer Patti Smith.

En dan is er nog de eerste plaat die Chris Kenner met Allen Toussaint maakte: I Like It Like That. De titel geeft al mijn gevoelens weer. Het was in 1961 en toen slaagde hij er wel zelf in de tweede plaats in de hitparade te halen. Vier jaar later had ook The Dave Clark Five er een hit mee, in 1987 nog gebruikt in de film ‘Full Metal Jacket’. Het is die cover die nog helder in mijn hoofd hangt.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.