26-01-18

Vrijdag 26 januari 2018

Pump Up The Jam

Technotronic

 

DRAAI AAN JukePump.jpgDE VOLUMEKNOP

Vandaag viert Manuela Barbara Kamosi Moasa Djogi haar 45ste verjaardag. Ze is bekend als Ya Kid K. Haar jongere zus Karoline Kamosi, die het pseudoniem Leki bezigt, is inmiddels meer bekend, maar op het einde van de jaren tachtig was Ya Kid K medeverantwoordelijk voor een opmerkelijke Belgische boost in het dancegenre.

De zusjes Kamosi waren zes en elf jaar toen ze naar België kwamen vanuit hun geboorteland Congo, dat toen nog Zaïre heette. Ya Kid K verhuisde later naar de Verenigde Staten, waar ze onder meer in Chicago en Dallas woonde. Terug in België hielp ze het hip-hoplabel Fresh Beat Productions oprichten. Met producer Jo Bogaert, die zich toen als Thomas De Quincey liet aanspreken, maakte ze in 1989 één single onder de naam Hi Tek 3. Dat was Spin That Wheel, een song die terechtkwam op de soundtrack van de film ‘Teenage Mutant Ninja Turtles’. Het grote succes kwam later dat jaar toen het samenwerkingsverband voor de nieuwe naam Technotronic koos. Pump Up The Jam werd wereldwijd een hit, begin 1990 stond het ook op nummer 1 in de Verenigde Staten. De single wordt dan ook beschouwd als een van de meest succesvolle Belgische plaatjes aller tijden. Hoewel Ya Kid K de tekst schreef en de zangpartij voor haar rekening nam, was het ook in Congo geboren model Felly Killingi in de videoclip en op de hoesfoto te zien. Toppunt was dat er nog ‘Featuring Felly’ naast stond. Pas bij de tweede single, Get Up (Before The Night Is Over) mocht de zangeres zelf in beeld komen. Het succes van Pump Up The Jam kon nooit geëvenaard worden, maar Technotronic deed het toch ook niet onaardig met The Beat Is Technotronic en Move This. ‘Get the party goin’ on the dance floor’.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

Commentaren

In die tijd gaf ik les in Aalst. Dikwijls kwam de gedachte in mij op dat Jo Bogaert een straat verder een nieuwe wereldhit aan het samenflansen was. Gangnam Style van Psy is trouwens nog geen klein beetje schatplichtig aan Pump Up The Jam...

Gepost door: Hendrik De Rycke | 26-01-18

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.