31-01-18

Woensdag 31 januari 2018

Bend Me, Shape Me

The American Breed

 

ZIJ DOET HET LICHT AAN

Vandaag vijftig jaar geleden kreeg The American Breed in de V.S. een gouden plaat voor Bend Me, Shape Me. Met de prachtige zin ‘You got the power to turn on the light.’ Nog datzelfde jaar 1968 werd het, met wat tekstveranderingen, in Europa een grote hit voor de Britse band Amen Corner en het is die versie die ik als jonge tiener leerde kende. Nog altijd is mijn respect groot voor Andy Fairweather Low, een side kick van Eric Clapton, die toen de zanger was van Amen Corner en één van mijn favorieten aller tijden afleverde: (If Paradise Is) Half As Nice.

JukeBreed.jpgDe allereerste versie van Bend Me, Shape Me staat op de kerfstok van Shape, een groep met alleen maar vrouwen, maar meestal wordt het origineel toegeschreven aan The Outsiders, vooral bekend van Time Won’t Let Me.

Het nummer werd geschreven door Scott English en Larry Weiss. Om die heren te plaatsen: de eerste schreef Mandy van Barry Manilow en de tweede Rhinestone Cowboy van Glen Campbell. Als referenties kan dat tellen.

Dat Bend Me, Shape Me in het collectief geheugen is blijven hangen, heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat het tal van keren is gebruikt in televisiereclame. Van Coca-Cola over American Airlines tot Mercedes.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.