01-02-18

Donderdag 1 februari 2018

Somethin’ Stupid

Nancy & Frank Sinatra

 

VADER EN DOCHTER JukeStupid.jpg

Op deze dag in 1967 namen Frank Sinatra en Nancy Sinatra in Los Angeles het nummer Somethin’ Stupid op. Ik weet niet waarom, maar al als jonge tiener vond ik dat een aanstekelijk liedje. De song werd geschreven door Carson Parks. Dat is de broer van de – in mijn ogen – legendarische Van Dyke Parks, van wie ik niet wil tellen op welke albums in mijn kast hij allemaal meespeelt.

Carson Parks zette Somethin’ Stupid zelf op plaat met het duo Carson & Gaile. Toen iemand dat aan Frank Sinatra liet horen, wou hij het wel opnemen met zijn dochter, althans als zij dat zelf wilde. Zij wou, maar alleen als Lee Hazlewood de producer zou zijn. En zo geschiedde.

Voor de opnames werden gerenommeerde studiomuzikanten ingehuurd, onder wie Glen Campbell, die toen nog geen solocarrière had uitgebouwd. Opmerkelijk is dat sessiegitarist Al Casey werd gevraagd. Hij speelde ook op het origineel van Carson & Gaile.

In interviews heeft Nancy Sinatra herhaaldelijk verteld dat haar vader tijdens de opnames de clown speelde. De eerste versies gingen de prullenmand in omdat hij zong met de stem van het tekenfilmfiguurtje Daffy Duck en zij daarbij in de lach schoot.

Eigenlijk is het een liefdesliedje en de platenbazen vreesden voor negatieve reacties als vader en dochter dat zongen. Frank Sinatra zette echter door. Hij wedde zelfs tegen de directeur van Reprise Records en het geld van de verliezer hangt nog altijd ingekaderd bij Nancy Sinatra aan de muur. Want het werd natuurlijk wel een grote hit. Vier weken op nummer 1 in de V.S. en ook in Europa overal hoog in de lijsten. In België en Nederland piekte de single op 2.

De Canadese crooner Michael Bublé nam het nummer op met de actrice Reese Witherspoon, Ali Campbell van UB40 zette het met zijn dochter Kibibi op plaat. De meest bekende cover is echter die van Robbie Williams en Nicole Kidman, wereldwijd een succes in 2001.

De single verscheen in hoezen met de namen in verschillende volgorde. Nu was het eens Nancy en Frank, dan weer eens Frank en Nancy. In elk geval werd het de eerste Amerikaanse nummer 1 van een vader en zijn dochter. Pas in 2003 werd dat record geëvenaard door Changes van Ozzy & Kelly Osbourne, maar daar gaan we het niet over hebben, hé.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.