07-02-18

Woensdag 7 februari 2018

Mijn Gebed

D.C. Lewis

 

KERKMUZIEK

Op deze dag in 1970 haalde D.C. Lewis met Mijn Gebed de eerste plaats in de Veronica Top 40, een lijst waar hij maar liefst zestien weken in stond. Kort daarna prijkte hij ook op nummer 1 in de Hilversum 3 Top-30 en daar hield hij het dertien weken vol. Sedert 1999 staat de single ononderbroken in de Radio 2 Top 2000, die tijdens de kerstvakantie wordt uitgezonden. In Vlaanderen haalde hij de hitparade niet, al was het plaatje ook hier veel te horen, want in die tijd luisterden we massaal naar Hilversum 3. Zelf herinner ik het mij nog levendig, ik kan het nog meezingen. Toen al kon alleen de muziek in de kerk mij boeien. En daar gaat het over.

JukeGebed.jpgD.C. Lewis was het pseudoniem van de in 2000 overleden Ruud Eggenhuizen. Zijn enige grote hit wordt wel eens ten onrechte ingedeeld bij de relipop. Ja, er klinkt kerkmuziek en voortdurend richt de zanger zich tot de Heer, maar hij verduidelijkt dat hij niet gelovig is, niet wil bidden en alleen maar naar de kerk komt om naar het orgel te luisteren. ‘Is het bezwaarlijk dat ik hier zit? Maakt het wat uit dat ik niet bid? Ik ben niet hervormd of zo, niet katholiek. Ik kom alleen maar voor de muziek. Niet voor de priester of het antiek, ik kom alleen maar voor de muziek.’ Afkomstig uit 1969 lijkt het wel een toekomstvoorspelling. Nu zijn er kerken die omgevormd zijn tot concertzalen. Als je de ervaring van deze song al religieus zou willen noemen, slaat het in elk geval niet op religie in de traditionele betekenis. Dat was wel het geval met de B-kant De Laatste Zeven Dagen, want dat was een vertaling van The Last Seven Days van Unit Gloria, de groep rond Robert Long.

Mijn Gebed was het werk van componist Joop Stokkermans en tekstschrijver Gerrit den Braber, twee monumenten. De eerste leverde naast liedjes voor televisieprogramma’s als ‘Tita Tovernaar’, ‘Paulus de Boskabouter’ of ‘Peppi en Kokki’ ook Eurovisiesongfestivalnummers zoals Katinka, ooit door Bram Vermeulen en Freek de Jonge als Neerlands Hoop In Bange Dagen vrolijk gecoverd op de elpee Hoezo Jeugdsentiment?. De tweede pende een eindeloze reeks Nederlandstalige hits, waaronder Spiegelbeeld van Willeke Alberti, De Glimlach Van Een Kind van haar vader Willy Alberti, Sophietje van Johnny Lion, Ritme Van De Regen van Rob de Nijs, Aan De Andere Kant Van De Heuvels van Liesbeth List en Laat Me Alleen van Rita Hovink.

In Mijn Gebed horen we een trompetsolo van Jan Marinus, die in verschillende klassieke orkesten speelde. Veel indrukwekkender is echter de orgelpartij die de gerenommeerde organist Feike Asma speelt op het orgel in de Groote Kerk van Maassluis dat dateert van 1732. Het arrangement van Mijn Gebed is van de hand van Bert Paige, die gelijkaardig werk heeft gedaan voor een diversiteit aan Nederlandse artiesten. Dat gaat van Wim Sonneveld (Het Dorp), Ramses Shaffy en Liesbeth List (Pastorale), Boudewijn de Groot (Testament) en Lenny Kuhr (De Troubadour). By the way, Bert Paige schreef ook de tune voor de nu nog altijd langlopende televisiequiz ‘Twee Voor Twaalf’. En die, in 1987 overleden man, was een Gentenaar! Hij heette gewoon Albert Lepage.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

Commentaren

'Mijn gebed' ken ik maar al te goed en beklom de hitparade in januari 1970, de maand waarin ik 18 werd. Enig mooi ... en zoals je schrijft André, met een geweldige orgelpartij.
Alle randinfo omtrent deze hit wist ik niet en daarom mijn grote dank.

Gepost door: Marc Aerts | 07-02-18

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.