10-02-18

Zaterdag 10 februari 2018

Sultans Of Swing

Dire Straits

 

SWINGEND

 

Op deze dag in 1979 bracht Dire Staits de single Sultans Of Swing opnieuw uit. Pas toen werd het een wereldwijde hit. Vraag ons niet waarom, maar het lukte niet bij de eerste editie in mei van het jaar daarvoor. Zo raar kan het soms lopen.

jUKEdIRE.jpgIk heb het hier al eens aangehaald, ik heb het eerste concert van Dire Straits in België gezien. Vaak gelooft men mij niet als ik het vertel, maar het was in… het cultureel centrum van Beringen. De toenmalige directeur van die instelling belde me op met de mededeling dat hij op korte termijn een nieuw Brits bandje kon boeken. Hij vroeg of ik al ooit gehoord had van Dire Straits, want hij wist er verder niets van. En of het een goed idee was om die groep in huis te halen? De hoorn viel bijna uit mijn hand. Op dat moment draaide hun debuutelpee thuis op ‘heavy rotation’ en de eerste single, Sultans Of Swing, begon zijn opgang in de hitparades. Tegen de avond van het concert was de song zo’n grote hit dat het een overrompeling werd. Zo’n zevenhonderd mensen hadden een plaatsje in de zaal kunnen bemachtigen. Buiten stond nog eens zoveel volk.

Mark Knopfler schreef Sultans Of Swing nadat hij in een club in Ipswich hoorde hoe het allesbehalve swingend spelende huisorkest het optreden voor een publiek van twee dronkaards en een paardenkop beëindigde met de onbedoeld ironische afkondiging: “Goodnight and thank you. We are the Sultans of Swing.” Hij heeft ooit gezegd: “They absolute weren’t. You know, they were rather tired blokes in pullovers.”

In de tekst vallen twee namen: Guitar George en Harry. Hoewel Knopfler daar nooit uitleg over heeft gegeven, beweren tal van bronnen dat dit een verwijzing is naar George Young en Harry Vanda van The Easybeats, een Australische formatie die in de sixties enkele hits had, waaronder Friday On My Mind. Samen vormden ze later Flash and the Pan, een groep die hier vooral bekend is van Hey, St Peter. George Young was de broer van Malcolm Young en Angus Young van AC/DC. George en Malcolm Young zijn vorig jaar overleden, nauwelijks een maand na mekaar.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

Tellen jullie mee af? Dit weekend halen we de 100.000 hits. Niet in de zin van plaatjes die de hitparade halen, maar wel het aantal keren dat iemand hier een stukje aanklikt. Ben jij de lezer die het getal rond maakt? Maak dan een screenshot of een foto met je smartphone, stuur me dat beeld en je wint een cd. Ik kies welke, maar jij mag kiezen in welk genre. Faire deal, niet? Zo hebben we er allebei plezier aan en is het - in tegenstelling tot het gemiddelde kerstcadeautje - toch een verrassing.

 

 

 

Commentaren

Die toenmalige directeur was Jan Vanhamel en ik was erbij toen. Geweldig!

Gepost door: Tejo Van den Broeck | 10-02-18

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.